Elítélték a műkincsrablókat, akik százmillió eurónyi ékszert loptak el a drezdai uralkodói palotából

2023. május 16. – 13:30

Elítélték a műkincsrablókat, akik százmillió eurónyi ékszert loptak el a drezdai uralkodói palotából
A drezdai uralkodói palota Zöld Páncélteremben lévő ékszerterem vitrinjei, amik a 2019-es betörés során megrongálódtak – Fotó: Sebastian Kahnert / Zentralbild / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek mondta ki a bíróság azt az öt férfit, akik 2019-ben betörtek a múzeumként működő, világhírű drezdai uralkodói palotába, a Residenzschlossba, ahonnan elraboltak 113 millió eurónyi ékszert (egyes becslések szerint az ékszerek értéke az egymilliárd eurót is elérte). A banda tagjai négytől hat évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak – írja a BBC.

A rablók – a szigorú biztonsági intézkedések ellenére – 2019. november 25-én kora reggel hatoltak be az uralkodói palota kincstárába. Három ékszeres vitrint törtek be, ahonnan 18. századi barokk ékszereket loptak el, köztük nyakláncokat, gyémántokat, briliánsokat és egy válldíszt is. Az értékes darabok Erős Ágost ékszergyűjteményéből származtak. A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények tájékoztatása szerint a gyűjteményből 11 különleges darabot loptak el, az ellopott műkincsek között volt Amália Auguszta bajor királyi hercegnő több mint 600 briliánssal kirakott mellszalagja és briliánsokból álló nyakékének egyes részei is.

Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása.

A betörést a szervezett bűnözés számos területén érdekelt berlini Remmo klán tagjai követték el. Az utolsó gyanúsítottat, Abdul Majed Remmót 2021-ben fogták el.

A Remmo klánhoz más nagyszabású betörés is kapcsolódik, köztük a Big Maple Leaf nevű 100 kilogrammos, színarany kanadai érem ellopása a berlini Bode Múzeumból. Az ellophatatlannak hitt, aztán mégis ellopott érméről ebben az Észkombájnban is írtunk.

A drezdai műkincsrablást is aprólékosan kitervelték. A Berlinben élő banda többször is meglátogatta a helyszínt, és gondosan előkészítették a behatolási pontjukat: egy hidraulikus vágógép segítségével átfűrészelték az ablakrácsot, majd visszaragasztották a helyére.

A drezdai uralkodói palota zöld páncéltermében elkövetett ékszerrablás perének vádlottjai ügyvédeikkel a tartományi bíróság tárgyalótermében 2023. május 16-án – Fotó: Sebastian Kahnert / AFP
A drezdai uralkodói palota zöld páncéltermében elkövetett ékszerrablás perének vádlottjai ügyvédeikkel a tartományi bíróság tárgyalótermében 2023. május 16-án – Fotó: Sebastian Kahnert / AFP

November 25-én reggel felgyújtották a múzeum közelében levő áramelosztó állomást, sötétségbe burkolva az egész környéket. Ekkor mászott be két bandatag az ablakon keresztül a múzeumba.

A biztonsági kamerák felvételei rögzítették, ahogy a két maszkos betörő fejszével széttöri a vitrineket és zsákokba pakolja az értékes ékszereket. A tolvajok ezután egy tűzoltókészülékkel fújták le a termet, hogy eltüntessék a nyomaikat.

A helyszínről egy Audival menekültek el, amit egy drezdai parkolóban felgyújtottak, mielőtt visszatértek volna Berlinbe.

Bár eleinte félő volt, hogy a kanadai éremhez hasonlóan a drezdai ékszerek sem fognak előkerülni, az ellopott tárgyak nagy része végül visszakerült a múzeumba, miután három férfi beismerte a lopást, és az ügyészekkel kötött alku keretében enyhébb büntetésért cserébe felfedték a zsákmány helyét.

A drezdai rendőrség által 2019. november 25-én közzétett képen az ellopott műkincsek – Fotó: B: Jürgen Karpinski / Grünes Gewölbe / Polizeidirektion Dresden / AFP
A drezdai rendőrség által 2019. november 25-én közzétett képen az ellopott műkincsek – Fotó: B: Jürgen Karpinski / Grünes Gewölbe / Polizeidirektion Dresden / AFP

Több darab viszont még mindig hiányzik, köztük egy nagyon ritka gyémánt, a „Szászország fehér köve”.

A merész rablás sokkolta a művészvilágot, és a múzeum biztonsági intézkedéseivel kapcsolatban is erős kétségeket vetett fel. Az egyik rabló például a bíróságon is azt mondta, meglepte, hogy annak ellenére, hogy mekkora zajjal járt az ablakrácsok átfűrészelése, senkinek nem tűnt fel. A múzeum szerint a külső falak átvizsgálására tervezett rendszer nem működött, és a központi biztonsági szobában ülő őrök, akik a monitorokon látták az eseményeket, csak lassan hívták a rendőrséget.

A rendőrség nyomozást indított a múzeum négy biztonsági őre ellen is, miután felmerült a gyanú, hogy segítettek az előkészületekben, és szándékosan későn reagáltak a betörésre, de tavaly nyáron vádemelés nélkül lezárult az eljárás.

A múzeum azóta fejlesztette a biztonsági rendszerét, és a gyűjtemény megkerült darabjainak restaurálásán dolgoznak, hogy újra kiállíthatóak legyenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!