Elfogták a drezdai műkincslopás utolsó gyanúsítottját is

2021. május 18. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Fél évig tartó bujkálás után kapták el a rendőrök a szász uralkodók drezdai palotájának világhírű kincstárából történelmi ékszerritkaságokat elrabló csoport utolsó feltételezett tagját – jelentette be a drezdai ügyészség kedden. Az MTI szemléje szerint a tavaly november óta körözött Abdul Majed Remmo az utóbbi hónapokban kétszer is elmenekült a razziázó rendőrök elől. A szervezett bűnözés számos területén érdekelt berlini Remmo-klán tagját végül Berlinben fogták el, a szövetségi rendőrség egy különleges bevetési egységének közreműködésével. Ikertestvérét, Mohamed Remmót még tavaly decemberben, három feltételezett társukat novemberben fogták el.

A hatóságok azt gyanítják, hogy az öt férfiból álló csoport tört be 2019 novemberében a múzeumként működő, világhírű drezdai uralkodói palotába, a Residenzschlossa, ahonnan elraboltak egymilliárd eurónyi ékszert.

A Remmo-klánhoz más nagyszabású betörés is kapcsolódik, köztük a Big Maple Leaf nevű 100 kilogrammos, színarany kanadai érem ellopása a berlini Bode Múzeumból. A klán drezdai műveletében drágakövekkel díszített tárgyakat zsákmányoltak, köztük Amália Auguszta bajor királyi hercegnő több mint 600 briliánssal kirakott mellszalagját és briliánsokból álló nyakéke egyes részeit. Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása. A tizenegy műremekből álló zsákmánynak nyoma veszett.

A klánoknak nevezett, általában több ezer fős németországi szervezett bűnözői csoportok azután alakultak ki, hogy a nyolcvanas években jelentős számban menekültek emberek Libanonból a polgárháború (1975-1990) elől az akkori Nyugat-Németországba. A felnőttek évekig nem vállalhattak munkát, gyermekeikre nem vonatkozott az iskolakötelezettség. A bűnöző életmód főként ennek hatására terjedt el körükben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!