Feszült hangulatban várják a török választás eredményeit Erdoğan ankarai hívei

2023. május 14. – 23:24

Másolás

Vágólapra másolva

Feszült hangulatban várják Recep Tayyip Erdoğan elnök beszédét a török kormánypárt, az AKP eredményváróján Ankarában a vasárnapi törökországi elnök-és parlamenti választás után. Erről kollégánk, Nyilas Gergely videós bejelentkezést is küldött:

Kollégánk szerint a kormánypárti eredményváróra kamerákat nem, csak mobiltelefonokat engedtek be: „Többször megmotoztak mindenkit, fémkereső kapukon keresztül kellett átjönni, nagy a készültség” – mondja Nyilas Gergely – „Itt közösen ünnepelhettek a férfiak és a nők, a hangfalakhoz közelebb azonban már külön hely van fenntartva a férfiaknak, illetve a nőknek és a gyermekeknek.”

Erdoğan pártjának székháza előtt az eredményvárón mindenki az erkélyt nézi, várva, hogy az elnök végre beszédet mondjon. Amíg ez nem történik meg, zászlókat lengettek, és Erdoğan nevét skandálják, ha épp nem szól az elnök nevét refrénekbe öntő kampánydalok valamelyike. Egyedül a müezzin idejére állt le a zene az eredményvárón, miközben a tömeg feszült figyelemmel várja az eredményeket.

Szintén az ankarai eredményvárón beszélt Erdoğan elnök támogatóival Simor Dániel kollégánk: „Mindenki azt mondja, hogy a külföldi szavazatok majd visszabillentik 50 százalék fölé Erdoğant, és bíznak benne, hogy nem lesz második forduló.” Egy fiatal AKP-támogató szerint a 1,5 millió külföldi szavazat többségét az elnök és pártja kapja majd – ezeket pedig szintén lassan számolják. Azonban kollégánk szerint fogyóban van az Erdoğan-pártiak lelkesedése, és „eltűntek a mosolyok”.

Azonban a Guardian és az al-Dzsazíra is arról írt, hogy Erdoğan elnök vasárnap késő este Ankara helyett elsőként Isztambulban tűnt fel. A BBC beszámolója szerint miután találkozott ottani támogatóival, kocsiba szállt, és elindult a török főváros felé, és várhatóan meg is tartja majd tervezett beszédét az elnöki palota erkélyén.

A Telex tudósítói ott vannak Isztambulban is, videós bejelentkezésük alapján az ország legnagyobb városában is az utcán várják az emberek a végleges eredményeket:

A szavazatokat pedig továbbra is folyamatosan számolják a vasárnapi török elnök- és parlamenti választásokon, azonban a kormánypárt és az ellenzék szerint egészen mást mutatnak a nem hivatalos részeredmények. Az Anadolu állami hírügynökség és az Anka magán hírügynökség adatai szerint eltérő mértékben, de Erdoğan vezet az elnökválasztáson. Az ellenzék azonban azzal vádolta az Anadolut, hogy eltorzította a regnáló elnök irányába a részeredményeket, és a párhuzamos szavazatszámlálásuk szerint a hat párt által támogatott Kemal Kılıçdaroğlu vezet.

Az Erdoğan-féle AKP szóvivője elítélte az ellenzéki politikusok kijelentéseit. „Nagyon súlyos kijelentéseket tettek. Támadják az Anadolu ügynökséget és választási eredményt hirdetnek. Ez egy diktatórikus megközelítés. Ez egy kísérlet a nemzeti akarat meggyilkolására” – mondta Omer Celik. Hasonló szavakkal bírálta az ellenzék vádjait Erdoğan vasárnap esti Twitter-bejegyzésében.

„Miközben a választások ilyen pozitív és demokratikus légkörben zajlottak, és a szavazatszámlálás még tart, az eredmények elhamarkodott kihirdetésének kísérlete a nemzeti akarat bitorlásával ér fel” – mondta a török elnök, aki arra kérte a párt- és választási tisztviselőket, hogy maradjanak éberek az urnáknál.

Kılıçdaroğlu Twitteren szintén arra kérte az ellenzéki tisztviselőket, hogy továbbra is figyeljék az urnákat országszerte. Emellett felszólította a Legfelsőbb Választási Tanácsot, hogy tegye közzé a nagyvárosok eredményeit:

„Ma éjjel nem fogunk aludni. Figyelmeztetem a Legfelsőbb Választási Tanácsot, hogy a városokból származó adatokat kell közölniük.”

Az ellenzéki jelölt támogatottságának egy jelentős része ugyanis a nagyvárosokból jön, míg Erdoğan bázisa inkább vidéken erős, ahonnan előbb jönnek be eredmények.

Erdoğan hívei Isztambulban – Fotó: Bődey János / Telex
Erdoğan hívei Isztambulban – Fotó: Bődey János / Telex

Hivatalos eredmények csak később várhatóak. A Reuters forrásai szerint mindkét oldalon számolnak azzal, hogy lehet, végül egyik jelölt sem szerzi meg az első fordulóban a győzelemhez szükséges 50 százalékot – így két hét múlva második kör döntene. A parlamenti választáson az Erdoğan-féle választási koalíció áll nyerésre. Részletesen a törökországi választásról ebben a folyamatosan frissülő cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!