Az ukrán gyerekek deportálását segítő elnököt is védené az uniós szankcióktól a magyar kormány

2023. május 12. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az újabb szankciós körben 71 olyan személyt szankcionálna az Európai Unió Josep Borrell külügyi főbiztos javaslata alapján, akik aktívan segítik Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját. A listáról azonban három embert levetetne Magyarország – értesült a Szabad Európa több egymástól független forrástól. Erről küldtek kérdéseket a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is, ha válaszolnak, frissítik cikküket.

A három ember, akiknek szankcionálását nem engedné Magyarország a lap szerint:

  1. Tatyjana Viktorovna Sevcova védelmiminiszter-helyettes az orosz Védelmi Minisztérium költségvetéséért és a minisztérium pénzügyi tevékenységeiért felel, azaz ő dönt például az Ukrajnában harcoló orosz katonák fizetéséről, a háború finanszírozásáról – ezzel indokolja Josep Borrell, miért szankcionálnák őt. Az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália korábban már szankciós listára tette Sevcovát.
  2. Vlagyimir Mihajlovics Morozov az Oroszország és Belarusz közötti összeköttetést biztosító Belarusz Vasutak vezetője, ekként pedig segíti az orosz háborús logisztikát – szól a szankcionálás indoka. Kanada szankciós listáján már szerepel Morozov.
  3. Rusztam Nurgalijevics Minnyihanov az egyik orosz tagköztársaság, Tatárföld elnöke, e szerepkörében pedig segíti az ukrán gyerekek illegális és erőszakos deportálását a Tatárföldön található táborokba, köztük a Zelenodolszkij körzetben található Miras táborba, ez pedig sérti az ukrán gyerekek jogait és az ukrán törvényeket – áll a főbiztos indoklásában. Minnyihanovot korábban az Egyesült Államok már szankciós listára tette.

Korábban már voltak hasonló próbálkozásai a magyar kormánynak. Tavaly nyáron nagy felzúdulást keltett, hogy a magyar vétónak engedve az EU végül nem tette szankciós listára Kirill pátriárkát, aki Putyin elnök és a háború feltétlen híve.

A kormány próbálta elérni több orosz oligarcha levételét is az uniós szankciós listáról, ezek a kísérletek azonban nem jártak sikerrel – írja az oldal.

A szankciókat – ahogy az előző tíz kört is – minden tagállamnak, így Magyarországnak is egyhangúlag jóvá kell hagynia ahhoz, hogy életbe lépjenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!