Alakul az EU új szankciós csomagja, amely az intézkedések kikerülését is akadályozná

2023. május 8. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság megerősítette a Politico értesülését, hogy pénteken megosztotta az EU 11. szankciócsomagjáról szóló javaslatot a tagállamokkal. Az uniós testület vezető szóvivője, Eric Mamer szerint az intézkedések az Oroszországba irányuló exportról szólnak, de azt is biztosítani szeretnék, hogy ne más országokon keresztül kerüljenek tiltott termékek az oroszokhoz az EU-ból.

Sajtóértesülések alapján a csomagban lenne ugyan több új büntetőintézkedés is orosz személyekkel és cégekkel szemben, de a hangsúly a szankciók elkerülésének megakadályozásán lesz. Több volt szovjet tagköztársaságnak gyanúsan felpörgött az exportja Oroszország felé, a gyanú szerint egyszerűen az EU-ból vett, de onnan közvetlenül Oroszországba nem eladható árut továbbítva, ráadásul ebben Kína és Törökország is segíthet, de az EU nem nagyon szeretné ezeket az országokat az oroszok felé sem lökni.

  • A Guardian úgy tudja, 72 orosz személlyel és 29 szervezettel bővülhet a szankcionáltak listája.
  • Több iráni és az Euronews szerint egy nem végleges változat alapján hét kínai cégre is bevezethetnek korlátozásokat, utóbbiakat fegyverzetekben felhasználható berendezések vagy alkatrészek értékesítésével gyanúsítják. Kína az ország külügyminisztériumának közleménye szerint minden olyan intézkedést ellenez, amely rontaná a kereskedelmi együttműködést a kínai-orosz kapcsolatokra hivatkozva, és határozottan fel fog lépni, hogy biztosítsa az érdekeit, írja a Reuters.
  • Emellett az EU megteremtené a jogi alapot arra, hogy olyan országokat is szankcionálhassanak, amelyek segítenek a szankciókerülésben. Ha erős erre a gyanú, az érintett árut a köztes állomásként működő országba sem lehetne exportálni az EU-ból.

A szankciókat – ahogy az előző tíz kört is – minden tagállamnak, így Magyarországnak is egyhangúlag jóvá kell hagynia ahhoz, hogy életbe lépjenek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!