Ukrajnai bunkerben készült videóval mutatja be Trump, milyen szenvedést hozott Biden Amerikára

2023. május 12. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Biden Amerikájában már akkora infláció tombol, hogy a fiataloknak esélyük sincs saját lakásban élni – hirdeti Donald Trump legfrissebb reklámfilmje, amit a héten kezdtek el vetíteni több amerikai államban. A Mourning in America (Gyász Amerikában) című egypercest a Reagan-kampány 1984-es kampányfilmje, a Morning in America inspirálhatta: abban a filmben a fiatal párok az alacsony inflációnak köszönhetően megengedhették maguknak, hogy saját lakást vegyenek.

Most viszont a fiatal felnőttek már nem kereshetik tovább az amerikai álmot, és kénytelenek továbbra is a szüleik pincéjében élni – mondják a Trump-kampány filmjében, miközben egy friss házaspár hüledezik a lakásárakon, egy fiatal férfi pedig egy sötét pincében laptopozik.

A film felvételei viszont nem az Egyesült Államokban készültek, hanem Ukrajnában, írja a New York Post. Az egyik részletet a nyugat-ukrajnai Lvivben forgatták még 2021-ben, a film jogait pedig megvette egy képügynökség.

„Csak rosszakat tudnék mondani Trumpról. De sajnos bárki megveheti a videónkat, ezt nem tudom korlátozni. Nem akarnám, hogy a mi videónkat használja a kampányához – de a szabály az szabály”

– mondta név nélkül a házaspáros videó készítője. A másik, pincés részletet pedig már az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió kitörése után forgatták tavaly, a közép-ukrajnai Zaporizzsjában, mondta a lapnak Jevheny Skolenko.

„Ez a videó 100 százalékban Ukrajnában készült a háború alatt, egy igazi védett pincében a városomban, Zaporizzsjában, 40 kilométerre a frontvonaltól. Azok közé tartoztunk, akik a városban maradtak, hogy segítsenek az embereknek és a hadseregnek – és folytattuk a filmezést. Amikor ezt a videót forgattuk, sokszor menekültünk le a pincébe a rakétatűz elől”

– mondta Skolenko. „Nem vagyok annyira dühös, hogy Trumpék az anyagomat használták” – tette hozzá az ukrán férfi – „Vannak trumpista és bidenista barátaim is… Igazából minden amerikaival szeretnék kedves lenni, aki támogat minket napról napra.”

Donald Trumpot a héten a CNN town hall-rendezvényén faggatták különböző ügyekben, a volt amerikai elnök pedig arról beszélt, szerinte az ő idejében Oroszország soha nem támadta volna meg Ukrajnát. Trump azt ígérte, hogy ha 2024-ben újra megválasztják amerikai elnöknek, megválasztása után 24 órán belül tárgyalást kezdeményez az ukrajnai békéről. Arra azonban többszöri kérdés után sem volt hajlandó válaszolni, hogy szerinte kinek kellene megnyernie a háborút.

„Nem győzelemről vagy vereségről beszélek, hanem azt szeretném, hogy rendeződjön a helyzet, ne haljon meg több ember”

– fogalmazott Trump. Azt elismerte, hogy Vlagyimir Putyin hibázott Ukrajna lerohanásával, de nem volt hajlandó háborús bűnösnek nevezni az orosz elnököt.

A közvélemény-kutatási adatok szerint javulnak Trumpnak vannak a legjobb esélyei a Republikánus Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben: a Morning Consult felmérése szerint a republikánus szavazók közül 60 százalék rá szavazna az előválasztáson – mögötte jócskán lemaradva áll Ron DeSantis 19 százalékon, alatta pedig csak Trump alelnöke, Mike Pence és Vivek Ramaswamy techmilliárdos tud 5 százalékot felmutatni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!