Donald Trump elnökként kegyelmet adna a Capitolium ostromában részt vevőknek

2023. május 11. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepő helyen, a CNN politikai rendezvényén vett részt Donald Trump New Hampshire-ben szerda este. A közelgő kampányáról és az orosz–ukrán háborúról is beszélt a volt amerikai elnök.

Trump továbbra sem ismeri el, hogy elvesztette a 2020-as választást, és szerinte semmi köze a Capitolium 2021. január 6-i megtámadásához. Azt ígérte, hogy megválasztása esetén az elítélt zavargók közül sokaknak elnöki kegyelmet adna. A rendezvényen oroszlánnak nevezte azt a férfit, akit a Capitolium biztonsági őre lőtt le, amikor megpróbált betörni a képviselőház egyik termébe, míg az intézkedő őrt gengszternek tartja. A volt elnök továbbra is kitart amellett, hogy ő valójában békességre buzdította a tüntetőket, ezt dokumentumokkal, Twitter-bejegyzésekkel igyekezett bizonyítani.

Arról is beszélt Trump, hogy szerinte Oroszország soha nem támadta volna meg Ukrajnát, ha ő lenne az elnök, és azt ígérte, hogy megválasztása után 24 órán belül tárgyalást kezdeményez az ukrajnai békéről. Arra azonban többszöri kérdés után sem volt hajlandó válaszolni, hogy szerinte kinek kellene megnyernie a háborút.

„Nem győzelemről vagy vereségről beszélek, hanem azt szeretném, hogy rendeződjön a helyzet, ne haljon meg több ember”

– fogalmazott Trump.

Azt elismerte, hogy Vlagyimir Putyin hibázott Ukrajna lerohanásával, de nem volt hajlandó háborús bűnösnek nevezni az orosz elnököt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!