Az EU országai közül csak Magyarország nem írt alá egy Belaruszt kritizáló jelentést

2023. május 11. – 21:52

Az EU országai közül csak Magyarország nem írt alá egy Belaruszt kritizáló jelentést
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a Kremlben május 9-én – Fotó: Vladimir Smirnov / Sputnik / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Csak Magyarország nem támogatta az EU tagországaiból azt a jelentést, amit a minszki rezsim „politikai indíttatású repressziójára”, és a nagyszámú politikai foglyokra hívta fel a figyelmet – írja a Szabad Európa.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által összeállított jelentést a többi tagállam mind támogatta.

A kimaradás okára ezt írta válaszul a Telexnek csütörtökön a Külügyminisztérium:

Háborús időkben az Európai Uniónak minden erejével arra kellene koncentrálnia, hogy a közösség szomszédságában mielőbb béke legyen. Az ehhez hasonló politikai nyilatkozatok a béketárgyalások megkezdéséhez nélkülözhetetlen kommunikációs csatornákat lehetetlenítik el és így csak elveszik a béke reményét.

A jelentés arra jutott, hogy Belarusz súlyosan megsérti az emberi jogokat, illetve nem teljesíti azokat a kötelezettségeket, amiket az EBESZ keretében vállalt. A szöveg kiemeli, hogy a belarusz rezsim tüntetéseket nyomott el, és politikai szervezeteket lehetetlenített el.

A szöveget Hervé Ascensio írta, ő prezentálta csütörtökön az EBESZ rendes gyűlésén. Ascensiót nem engedték be az országba, Belarusz pedig megtagadott bármilyen féle együttműködést a jelentés készítésében.

A jelentést itt lehet angolul elolvasni.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!