Két nap alatt két szlovák miniszter is lemondott

2023. május 5. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

Két nap alatt az ügyvezető szlovák kormány két minisztere jelezte távozási szándékát: Samuel Vlčan agrárminiszter csütörtökön, Rastislav Káčer külügyminiszter pénteken kérte Zuzana Čaputová államfőtől megbízatása visszavonását – írja az MTI.

Az ügyvezető szlovák agrárminiszter a családi cégét érintő állami támogatási üggyel indokolta a felmondását: a napokban nyilvánosságra került, hogy Vlčan cége 1,4 millió eurós (520 millió forintos) vissza nem térítendő támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól. A korábban Orbán Viktort élesen kritizáló ügyvezető külügyminiszter távozási szándékának indoklásáról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra hivatalos információt. Az államfői hivatal a jövő hétre ígérte a felmentési kérelmek elbírálását.

Eduard Heger kormánya tavaly decemberben megbukott egy – a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok kezdeményezése alapján – ellene tartott bizalmi szavazáson, a kormány azóta ügyvezetőként látja el feladatait. A pozsonyi törvényhozás januárban jóváhagyott határozata szerint Szlovákiában szeptemberben tartják meg az előrehozott parlamenti választásokat.

A Heger-kabinet bukását követően többször, így az elmúlt napokban is felmerült egy szakértői kormány kinevezésének lehetősége, amelyet az ellenzéki pártok egy része támogat, a kormánykoalíció pártjai szerint azonban azonban instabilitást hozna. Eduard Heger ügyvezető kormányfő a kialakult helyzettel kapcsolatban a jövő hétre találkozót jelzett előre Zuzana Čaputová államfővel. Egy esetleges szakértői kormány kinevezéséről Szlovákiában az államfő hozhat döntést, akire ilyen esetben ideiglenesen átszáll a kormányzati jogkörök egy része. Čaputová korábban nem zárta ki egy szakértői kormány kinevezésének lehetőségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!