Megbukott a szlovák kormány a parlamenti bizalmi szavazáson

2022. december 15. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

Elveszítette a bizalmatlansági szavazást a szlovák kormány csütörtökön, vagyis jó eséllyel távozik tisztségéből a miniszterelnök – írja több hírügynökség. Az Újszó tudósítása szerint a már hónapok óta kisebbségben lévő kormány az utolsó pillanatban is próbált többséget szerezni a parlamentben, azonban végül 78 szavazattal a képviselők megszavazták a bizalmatlansági indítványt a képviselőházban, ahol 102 képviselő vett részt a szavazáson. Ez azt jelenti, hogy négy szavazat hiányzott a többséghez a 150 tagú parlamentben, a kormánypárti képviselők egy része a voksolás előtt kivonult az ülésteremből.

A Reuters cikke szerint a mostani döntés növelheti a politikai instabilitást Szlovákiában, mely más európai országokhoz hasonlóan az egekbe szökő energiaárak ellen küzd. A parlamenti döntés következményei cikkünk megjelenése idején még nem ismertek, de Eduard Heger miniszterelnök várhatóan távozik posztjáról.

Az MTI felidézte, a parlamenti kisebbségben eddig kormányzó kabinet ellen a korábbi kormánykoalícióból három hónapja kilépett liberálisok – a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás mozgalom, az SaS – és néhány további ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt. Azzal indokolták, hogy szerintük a kormány nem képes az emberek gondjainak orvoslására, és felhagyott a maffia és a korrupció elleni küzdelemmel. A kormánykoalíció elutasította ezeket a vádakat, Hegerék szerint a liberálisok csak saját egyéni politikai számításaikat tartva szem előtt cselekszenek, és figyelmen kívül hagyják a lakosság és az ország érdekeit.

Csütörtökön Igor Matovic pénzügyminiszter, a legnagyobb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) vezetője felajánlotta lemondását, annak fejében, hogy a liberálisok visszavonják a bizalmatlansági indítványt. A liberálisok – akiknek vezetője, Richard Sulík már hosszú ideje személyes ellentétben áll Matoviccsal – elutasították az ajánlatot.

Ami most következhet, hogy:

  • ideiglenesen egy korlátozott jogkörökkel kormányzó hivatalnokkormány jöhet létre, vagy
  • egy új kormánykoalíció létrehozására kerülhet sor.
  • A végső lehetőség, hogy előrehozott parlamenti választásokat hirdetnek meg.

A pozsonyi kormányzás jövője tehát egyelőre kérdéses, az MTI pedig emlékeztet: a kormány bukása után levegőben lóg a jövő évi költségvetés is, amelynek elfogadása éppen a bizalmatlansági indítvány miatt tolódott későbbre. Amennyiben nem fogadják el a jövő évi költségvetést, és így az ország költségvetési provizóriumban kezdi a jövő évet, kérdésessé válik a lakossági energiaárak befagyasztását lehetővé tévő – a kormány által néhány hete bejelentett – intézkedés megvalósíthatósága is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!