Szombaton koronázzák III. Károlyt, de egyre többen szeretnének szavazást a királyság jövőjéről

2023. május 4. – 20:15

Másolás

Vágólapra másolva

Nő azok száma az Egyesült Királyságban, akik támogatnának egy referendumot az Egyesült Királyság államformájáról – derült ki a YouGov kutatócég, a koronázás előtt két nappal közzétett reprezentatív kutatásából.

Az MTI kiemelte, hogy a legnagyobb közvélemény-kutató felméréséből kiderült, hogy a referendumot pártolók továbbra is kisebbségben vannak, de arányuk jelentősen nőtt II. Erzsébet királynő halála és III. Károly király trónra lépése óta.

A koronázási ceremónia elé időzített felmérés szerint országos átlagban a britek 31 százaléka szeretné, ha népszavazáson lehetne dönteni az Egyesült Királyság államformájáról, azaz, hogy az ország továbbra is monarchia maradjon-e.

A válaszadók 52 százaléka szerint erre nincs szükség, 17 százalék nem adott egyértelmű választ.

A YouGov kommentárjában kiemeli, hogy jóllehet a többség továbbra is ellenzi a királyság jövőjéről szóló referendum kiírását, a népszavazás híveinek aránya azonban tavaly szeptember óta 9 százalékponttal emelkedett. A legfiatalabb korosztályban (18–24 év) relatív többségben vannak azok, akik pártolnák a népszavazást erről a kérdésről. A referendum híveinek aránya az életkor emelkedésével jelentősen csökken. De a párthovatartozás is befolyásolja a döntést: a Konzervatív Párt táborán belül csak 18 százalék, míg a Munkáspárt szavazói közül 41 százalék támogatna egy ilyen szavazást.

II. Erzsébet tavaly, szeptember 8-án hunyt el, azóta legidősebb fia III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója, akit szombaton meg is koronáznak majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!