Zelenszkij: Magyarország nem NATO-tagként viselkedik

2023. április 30. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán elnök egy finn, svéd, dán és norvég újságíróknak adott interjúban beszélt hazánkról, amikor elmondta, Magyarország magatartása és Oroszországhoz fűződő viszonya nem felel meg NATO-szövetségesi státuszának, írta összefoglalójában az Evropejszka Pravda nevű ukrán nyelvű portál.

Mint Volodimir Zelenszkij kifejtette, az, hogy szövetséges nem csak egy szó, hanem jelentés is. Hozzátette, a NATO olyan államok uniója, amelyek azonos álláspontot képviselnek a biztonság és az értékek kérdésében. Bizonyos helyzeteket talán másként kezelnek, de létezik egy szövetségi megállapodás, amelyben védik egymást és közös értékeiket, mondta Zelenszkij az újságíróknak.

Magyarország esetében a fentiek az ukrán elnök véleménye szerint azt jelentik, hogy nem nevezheti szövetségesének Oroszországot egy NATO-tag, miközben az utóbbi éppen konfliktusban áll vele, hiszen ez esetben ez a tagország többé nem szövetségese a szövetségnek, vagyis, amikor de jure szövetséges, miközben de facto ellene dolgozik, akkor nem fejthet ki álláspontot azzal kapcsolatban sem, hogy Ukrajna csatlakozzon-e a NATO-hoz, vagy sem.

Zelenszkij ezzel a kijelentésével emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök azon reakciójára is, amelyet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijevi látogatása során tett kijelentésére adott, e szerint ugyanis Ukrajnának jogos helye van a NATO-ban. Orbán erre rövid Twitter-bejegyzésben reagált, amelyben csak ennyi állt: „What?” – vagyis „Mi van?”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!