A cseh elnök szerint több lőszert kéne szállítani Ukrajnának, keresik is ennek a módját

2023. április 30. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

A péntektől vasárnapig tartó látogatásából hazatérő elnök szerint Ukrajnában komoly lőszerhiány van, ami nemcsak a hatékony védekezésben korlátozza Kijevet, hanem abban is, hogy sikeres ellentámadást indítson az orosz megszállók ellen. Pavel hozzátette, az oroszok naponta négyszer-ötször több lőszert használnak fel, ezért úgy gondolja, hogy az ukránoknak jelenleg leginkább lőszerre van szüksége.

Az elnök vasárnapi, a Kbely katonai repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy már keresik is annak a módját, hogy miként növeljék a lőszerszállítást saját forrásaikból, mert ugyan nagyon hatékony fegyvereket szállítanak az ukránoknak, ha ehhez csak minimális mennyiségű lőszert adnak, annak szerinte nincs értelme. A szövetségesekkel is tárgyalni akar, mert Csehországgal ellentétben más országokban még van elég a régebbi, szovjet gyártmányú fegyverekben használatos lőszerből.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben arról biztosította Petr Pavelt és Zuzana Čaputová szlovák elnököt, hogy Ukrajna kész teljesíteni az uniós csatlakozás minden feltételét, a cseh államfő pedig a sajtótájékoztatón ismét leszögezte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a csatlakozási tárgyalások még az idén megindulhassanak. Pavel pénteken egyébként arról is beszélt, hogy Csehország támogatja egy nemzetközi különleges törvényszék létrehozását is az ukrajnai orosz háborús bűnök kivizsgálására.

Pavel az elmúlt napokban számos bejegyzést tett közzé a látogatásról, legutóbb arról írt, hogy Zelenszkij sokkal kevesebbet nevet, mint régebben, ami persze nem is meglepő, hiszen sok oka nem volt a mosolyra az elmúlt időszakban. Mint írta, leginkább azt szeretné elérni, hogy Zelenszkij és az ukrán nép is megint mosolyoghasson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!