Tartózkodási engedélyt kell kérniük az annektált területek lakóinak, ha nem veszik fel az orosz állampolgárságot

2023. április 27. – 22:12

Másolás

Vágólapra másolva

Új rendeletet írt alá csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszok által annektált ukrajnai területek lakóinak státuszáról, mely szerint azok lakói a jövőben külföldieknek fognak számítani, amennyiben nem veszik fel az orosz állampolgárságot. Ez a gyakorlatban két dolgot jelent:

  • egyrészt, ha továbbra is az eddigi otthonukban szeretnének élni, akkor tartózkodási engedélyt kell majd kérniük, melyhez az ujjlenyomatuk mellett egy rakás, orosz nyelven beadandó dokumentumot is kérnek majd tőlük;
  • másrészt pedig, és ez tűnik fontosabbnak, bármikor deportálhatják őket, ha úgy ítélik meg, hogy nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek.

A rendelet szerint ez alatt olyasmiket kell érteni, hogy „erőszakosan követelik az orosz alkotmányos rend megváltoztatását”, vagy terrorcselekményeket és más erőszakos bűntényeket tervelnek ki, pénzelnek vagy támogatnak bármilyen módon. Mindebbe természetesen az előre be nem jelentett tüntetések is beletartoznak, amit elég széles skálán lehet értelmezni, vagyis lényegében aki nem veszi fel az orosz állampolgárságot, annak nagyon óvatosnak kell lennie, ha nem akarja három nap alatt összepakolni az életét.

(TASZSZ / TASZSZ)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!