A török ellenzéki elnökjelölt mind a 3,6 millió szír menekültet hazaküldené

2023. április 25. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kemal Kılıçdaroğlu, a török ellenzék legesélyesebb elnökjelöltje kedden egy kampányrendezvényen bejelentette, hogy megválasztása esetén minden szíriai menekültet két éven belül visszaküldene saját hazájába. A kemalista politikus hallgatóságának feltette a szónoki kérdést: „Mégis mit csinál 3,6 millió szíriai az országunkban?”, amit természetesen meg is válaszolt azzal, hogy elveszik a törökök munkáját – mondjuk ezt finomabban tálalta azzal, hogy „hozzájárulnak” az egyre növekvő munkanélküliséghez. Kılıçdaroğlu azonban intette is hallgatóságát a szíriaiak elleni rasszizmustól.

Törökország és a szíriai menekültek viszonya sajátos görbét írt le az elmúlt évtizedben. Az ország területére zömmel az Ankara által ellenségként kezelt Aszad-rezsim elől menekülők érkeztek, akikre a török hatóságok és a lakosság is úgy tekintett, ahogy mondjuk 2022-ben egy kibombázott ukránra a lengyelek vagy magyarok. A szíriai polgárháborúban azonban nem sikerült kicsikarni Aszad bukását, a menekültek pedig hazafelé nem akartak, az EU irányába pedig nem tudtak elindulni. A nyugati útvonalat az Európai Unióval kötött 2016. márciusi szerződés után zárta le Törökország 6 milliárd eurós támogatás fejében; azóta a Görögország és a Balkán felé vezető migrációs útvonalak forgalma jelentősen megcsappant. A mintegy 3,6 millió menekült ellátása, lakhatása, munkavállalása meg úgy általában a jövője közben akut belpolitikai kérdéssé alakult át, miután Törökország egyik válságból a másikba kezdett bukdácsolni.

Recep Tayyip Erdoğan 2022-ben a szíriai menekülteket elkezdte visszatelepíteni az Észak-Szíriában a kurdoktól elfoglalt „biztonsági zónák”-ban felépített új településekre, ezzel azonban csak a szíriai migránsok töredékének életét sikerült tartósan rendeznie. Ugyan Kılıçdaroğlu nem fejtette ki bővebben, miként tervezné végrehajtani a tervét, szakértők már korábban is figyelmeztettek, hogy a technikai nehézségeken túl jogilag sem túl egyszerű rákényszeríteni a szíriaiakat, hogy elhagyják Törökországot és hazatérjenek.

Ahogy arról választási előzetesünkben részletesen is írtunk, Kemal Kılıçdaroğlu egy hatpárti ellenzéki pártszövetség jelöltjeként készülhet Erdoğan ellen a május 14-én tartandó elnökválasztásra. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint meglehetősen szoros a verseny a húsz éve regnáló és egyre antidemokratikusabb eszközökkel élő elnök és a felmérések többségében vezető kihívója között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!