Négy magyart evakuáltak Szudánból, hat ember kimenekítése folyamatban van

2023. április 24. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Négy újabb magyar állampolgárt kimenekítettek a fegyveres harcok sújtotta Szudánból, míg hat másik személy evakuálása folyamatban van – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A miniszter közölte, hogy négy magyar már biztonságban van Dzsibutiban, közülük hárman a Franciaországgal folytatott evakuációs együttműködés keretében jutottak ki az országból. Rajtuk kívül három magyar az ENSZ-együttműködés keretében tart jelenleg biztonságos helyre, illetve három másik magyar kimenekítése is zajlik.

Őket a magyar konzulátus munkatársai a Szudánnal határos egyes országokban meghatározott határátkelőkön várják. További öt magyar állampolgár még mindig a szudáni fővárosban tartózkodik, velük a rossz műszaki feltételek ellenére időre-időre sikerül kapcsolatba lépni, és ilyenkor a kormány különböző lehetőségeket ajánl számukra, hogy miként hagyhatnák el az országot – mondta a miniszter az MTI beszámolója szerint.

„Azt tudni kell, hogy minden egyes evakuációs műveletnek az a feltétele, hogy mindenki, aki abban részt szeretne venni, a saját felelősségére és a saját maga által szervezett módon kell, hogy eljusson vagy valamely megadott gyülekezőpontra, vagy valamely repülőtérre.

Ez nyilvánvalóan, a körülményeket tekintve, már önmagában is egy kockázatos vállalás, és nem mindenki vállalja ezt fel” – tette hozzá.

Miután szombaton 14 magyart menekítettek ki a polgárháborús helyzetbe került országból, vasárnap újabb 15 magyar állampolgár jelentkezett a konzulátusnál segítségért.

Szudánban április közepén robbantak ki súlyos összetűzések a hadsereg és a paramilitáris erők között. Az összecsapásokban több civil is meghalt. A kontinens északkeleti részén fekvő, közel 47 milliós országban 2019-ben üldözték el a három évtizeden keresztül uralkodó diktátort, a politikai helyzet azonban az elmúlt négy évben nem lett stabilabb. Hónapok óta izzott a feszültség a hadsereg és az RSF között, az ország demokratizálódása érdekében ugyanis a paramilitáris egységeket integrálták volna a nemzeti hadseregbe. A polgárháborús helyzetről itt írtunk bővebben.

Szudánból sorra evakuálják állampolgáraikat az országok, erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!