Tizennégy magyart menekítettek ki a polgárháborúba süllyedt Szudánból

2023. április 22. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt, akik búvárkiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt Szudán partjainál – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton.

Szudánban április közepén robbantak ki súlyos összetűzések a hadsereg és a paramilitáris erők között. Az összecsapásokban több civil is meghalt. A kontinens északkeleti részén fekvő, közel 47 milliós országban 2019-ben üldözték el a három évtizeden keresztül uralkodó diktátort, a politikai helyzet azonban az elmúlt négy évben nem lett stabilabb. Hónapok óta izzott a feszültség a hadsereg és az RSF között, az ország demokratizálódása érdekében ugyanis a paramilitáris egységeket integrálták volna a nemzeti hadseregbe. A polgárháborús helyzetről itt írtunk bővebben.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik a magyar diplomáciai segítségnek és koordinációnak hála a megfelelő mennyiségű üzemanyag vételezése után Szudán partjai helyett Egyiptom felé vették az irányt.

A hajó szombaton érkezett meg az egyiptomi Gurdakába, a fedélzeten tizennégy magyar és tizenkét másik nemzet negyvennyolc állampolgárával, a legtöbbjük amerikai és olasz. Az érintetteket a kairói magyar nagykövetség diplomatái várták a kikötőben.

A magyarokat a nap folyamán Kairóba szállítják át, és várhatóan már vasárnap haza tudnak térni Budapestre.

Szijjártó a közleményben hozzátette: „nyolc magyar állampolgárról tudunk, akik még Szudánban vannak, velük a körülményekhez képest folyamatos kapcsolatban állunk, és arra készülünk, hogy amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, őket is evakuáljuk”.

A miniszter leszögezte, hogy a fejleményeket figyelemmel követik, és mindent megtesznek a magyar veszélyeztetettek biztonságba helyezéséért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!