A norvégok szerint kémek voltak azok az orosz diplomaták, akiket a héten kiutasítottak az országból

2023. április 14. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

A héten kiutasítottak Norvégiából 15 orosz diplomatát, akik a a norvég biztonsági rendőrség szerint forrásokat akartak toborozni, kommunikációt lehallgatni és fejlett technológiát vásárolni, írja a Reuters. A diplomaták valódi munkaadói az orosz katonai hírszerző szolgálat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat és a Külföldi Hírszerző Szolgálat voltak.

„Ez csökkenti az orosz hírszerzés kockázatát Norvégiában azáltal, hogy tartósan csökkenti a diplomáciai fedezet alatt működő titkosszolgálati tisztek számát” – mondta a biztonsági rendőrség kémelhárításért felelős igazgatója, Inger Haugland a kiutasításokról egy sajtótájékoztatón.

A norvég külügyminisztérium szerint ezzel Norvégia az országhatárokon belül tartózkodó több mint negyven orosz diplomata majdnem egyharmadát kiutasította már.

A kiutasított diplomaták, mindannyian férfiak, az oslói orosz delegáció konzuli, kereskedelmi és nagykövetségi részlegén dolgoztak.

Az orosz hírszerzést különösen érdekli a norvég védelmi szektor, többek között az, hogy miként járul hozzá Ukrajna katonai támogatásához, valamint az olaj- és gázszektor, tekintettel arra, hogy az ország jelenleg Európa legnagyobb gázszállítója.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!