Elektronikus nyomkövetővel házi őrizetbe kerül a korrupcióval vádolt volt EP-alelnök

2023. április 13. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Elektronikus nyomkövetőt kap és házi őrizetbe kerül az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányba keveredett, azóta leváltott alelnök, Eva Kail – írta meg a Le Soir című francia nyelvű belga napilap csütörtökön. A beszámoló szerint Antoon Schotsaert, a szövetségi ügyészség szóvivője közölte: Kaili házi őrizetéről Michel Claise vizsgálóbíró döntött azt követően, hogy a vádlott többször is kérelmezte szabadon bocsátását.

Az MTI híre szerint Sven Mary, Kaili belga ügyvédje újságíróknak nyilatkozva megerősítette a hírt. Eva Kailit a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás során tartóztatták le másokkal együtt. Kaili édesapját előállítása után néhány nappal engedték szabadon. Kaili élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő, nyomkövető viselése mellett, már korábban házi őrizetbe került.

Mivel Panzeri kihallgatása során azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott át Mark Tarabellának, az Európai Parlament szocialista képviselőjének „a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért”, a politikust február 10-én szintén letartóztatták. Az 59 éves EP-képviselő ügyében szerdán döntött a belga ügyészség: elektronikus megfigyelés mellett szintén házi őrizetbe került.

Egy további gyanúsítottat, Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselőt február 11-én, Olaszországban tartóztatták le és helyezték házi őrizetbe. A nápolyi fellebbviteli bíróság május 2-án dönthet arról, hogy az EP-képviselőt kiadják-e Belgiumnak. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!