Katargate: felfüggesztette két képviselő mentelmi jogát az Európai Parlament

2023. február 2. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament csütörtökön felfüggesztette Andrea Cozzolino és Marc Tarabella európai parlamenti képviselők mentelmi jogát, megnyitva ezzel az utat a belga ügyészek előtt, hogy kihallgassák őket a Brüsszelt megrázó, Katargate néven elhíresült korrupciós botrány miatt.

Tarabella csütörtökön személyesen is ott volt, hogy leadja szavazatát a brüsszeli Parlamentben. A szavazás előtt, az ülésterembe tartva felemelte a kezét, jelezve, hogy a saját mentelmi jogának megvonása mellett szavaz.

„Megismétlem, hogy ártatlan vagyok ebben az ügyben, és most már az igazságszolgáltatáson múlik, hogy kikérdezzenek” – mondta Tarabella a szavazás után újságíróknak, hozzátéve, hogy „örül” a mentelmi jog felfüggesztésének.

Hasonlóan nyilatkozott a másik felfüggesztett képviselő, Andrea Cozzolino is. „Egyáltalán nem aggódom, a rendelkezésre állásom teljes és bőségesen dokumentált” – mondta Olaszországból Politicónak. A belga ügyészség szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a helyi hatóságok mostantól úgy kezelhetik az „érintetteket”, mint bármely más belga állampolgárt.

Az Európai Parlament tagjai kézfeltartással szavaztak Andrea Cozzolino és Marc Tarabella mentelmi jogának felfüggesztéséről Fotó: Yves Herman / Reuters
Az Európai Parlament tagjai kézfeltartással szavaztak Andrea Cozzolino és Marc Tarabella mentelmi jogának felfüggesztéséről Fotó: Yves Herman / Reuters

Ahogy arról korábban írtunk, a Katargate néven elhíresült korrupciós botrányban az EP szociáldemokrata frakciójának két tagja is érintett, a gyanú szerint pénzért cserébe katari és marokkói érdekeknek megfelelő döntéseket hoztak, és illegálisan befolyásolták az Európai Parlament munkáját.

Az Európai Parlament a belga igazságügyi hatóságok kérelmére még január elején indított sürgősségi eljárást a két képviselője mentelmi jogának felfüggesztésére.

Az EP eddigi legnagyobb korrupciós botránya decemberben robbant ki, amikor korrupciós gyanúval őrizetbe vették Eva Kaili alelnököt. A gyanú szerint a házkutatásokon előkerült, bőröndökben, táskákban talált, 1,5 millió eurónyi (kb. 607 millió forint) készpénz Katarból érkezhetett, az ország imidzsének javítására. Ahogy átfogó cikkünkben írtuk, az ügy kirívó, de a vesztegetéssel elért befolyás rendszerszintű veszélyét jelzi. Az Európai Parlament reformokat ígér, ami a Katargate pozitív hozadéka lehet, ám az ügy muníciót adhat az EU-szkeptikus erőknek is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!