Két EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a belga ügyészség

2023. január 3. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) a belga igazságügyi hatóságok kérelmére sürgősségi eljárást indított két képviselője mentelmi jogának felfüggesztésére – tájékoztatott az uniós parlament kedden. Az EP tájékoztatása szerint az eljárás megkezdését Roberta Metsola, az EP elnöke hétfőn kezdeményezte, az EP elnöke azonban nem nevezte meg az érintett képviselőket.

Belga és olasz lapok szerint a belga ügyészség Eva Kaili görög szocialista képviselő korrupciós ügyével kapcsolatban kérte további két képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, ez a két képviselő pedig a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino. Mindketten az EP szociáldemokrata frakciójának tagjai. Mindkettejüket megnevezte már az európai média, mint a Katargate néven elhíresült korrupciós botrány érintettjeit. A gyanú szerint a képviselők pénzért cserébe katari érdekeknek megfelelő döntéseket hoztak.

Marc Tarabella – Fotó: Valeria Mongelli / AFP or licensors
Marc Tarabella – Fotó: Valeria Mongelli / AFP or licensors

Az EP-elnök a lehető legelső adandó alkalommal, várhatóan január 16-án, az EP strasbourgi plenáris ülésén bejelenti az mentelmi jogi eljárás megkezdését. A mentelmi jog felfüggesztéséről szóló kérelmet ezt követően az EP jogi bizottsága elé terjesztik, hogy tegyen javaslatot a szükséges határozat elfogadására.

Roberta Metsola arra kérte az EP jogi szolgálatát és szakbizottságait, kezeljék kiemelten az eljárást, hogy az február 13-ig lezárulhasson – tájékoztatott az uniós parlament.

Az Európai Ügyészség főügyésze korábban, december 15-én két görög európai parlamenti képviselő, a szocialista Eva Kaili és a néppárti Maria Spyraki mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és korrupció.

Az eljáró belga bíróság december 22-én egy hónappal meghosszabbította Eva Kaili előzetes letartóztatását. Társainak december 14-i meghallgatását követően a bíróság mindhármuk fogvatartásának meghosszabbítása mellett döntött. (MTI, Brussels Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!