Lengyel kormányfő: Globális konfliktust kockáztatunk, ha nem védjük meg Ukrajnát

2023. április 12. – 13:40

Lengyel kormányfő: Globális konfliktust kockáztatunk, ha nem védjük meg Ukrajnát
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő közös sajtótájékoztatót tart Kamala Harris amerikai alelnökkel – Fotó: Olivier Douliery / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben egyre jobban elmérgesedik az amerikai–magyar viszony, Magyarország egykori jóbarátja, Lengyelország teljesen más utat jár be, már ami a varsói vezetés Egyesült Államokhoz való viszonyát illeti. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a napokban az Egyesült Államokba látogatott, ahol kedden Kamala Harris amerikai alelnökkel tárgyalt, írja az MTI. Az ezt követő szerdai közös sajtótájékoztatón arról beszélt a lengyel kormányfő, hogy Varsó és Washington hasonlóan értékeli a fő globális fenyegetéseket, amelyek nemcsak az Ukrajna elleni orosz agresszióval, hanem Kína rohamos fejlődésével is összefüggenek.

Mateusz Morawiecki szerint amennyiben „nem védjük meg Ukrajnát, elképzelhetetlen méretű, globális konfliktus és válság kockázatát idézzük elő.” Vlagyimir Putyin „nem áll meg Ukrajnában”, ezért „minden szabad nemzetnek egyesülnie kell, hogy megállítsák Oroszországot, mielőtt túl késő”. Úgy fogalmazott a lengyel kormányfő, hogy „a régi Európa” vereséget szenvedett, amikor abban bízott, hogy Oroszországgal meg lehet egyezni. „De van egy új Európa, amely emlékszik, mi volt az orosz kommunizmus, Lengyelország pedig ezen új Európa vezetője”, és „az európai biztonság alappillérévé akar válni.”

A lengyel kormányfő úgy gondolja, hogy az ukrajnai háború „nemcsak az orosz imperializmus végének kezdetét jelenti, hanem a transzatlanti közösség megújulásának kezdete is egyben.”

„Egyesek a nyugati civilizáció végét jósolják, de ezt a civilizációt meg lehet védeni, azzal a feltétellel, hogy egységesek maradunk.”

Itt Morawiecki akár Orbán Viktorra is gondolhatott, mert a magyar miniszterelnök gyakran beszél arról, hogy a nyugati civilizáció válságban van.

Morawiecki elmondása szerint az amerikai fél „óriási elismeréssel” fogadta a „sokrétű stratégiai partnerségre” tett lengyel javaslatot. Varsó híve a minél szélesebb transzatlanti szövetségnek, amely egész Európa számára is fontos – tette hozzá a kormányfő. Egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: szeretné, ha az Európai Tanács értekezletén megvitatnák az Oroszországnak szánt kínai fegyverszállítmányokra adandó közös transzatlanti válasz tervét. A Kamala Harrisszel folytatott tárgyaláson az amerikai fegyveres erők állandó lengyelországi jelenlétének megerősítéséről is szó esett.

Kamala Harris alelnök „értékes szövetségesnek, partnernek és barátnak” nevezte Lengyelországot. „Tartós, a közös prioritásokon és a demokratikus értékeken alapuló kapcsolatok fűznek össze minket.” A Fehér Ház közleménye szerint Harris és Morawiecki egyebek között „szoros transzatlanti együttműködésről tárgyalt a Kína által képviselt kihívások fényében”. A közlemény szerint a két politikus az Oroszországgal és Belarusszal szembeni további szankciókról is egyeztetett. A lengyel kormányfői hivatal szerdai közlése szerint napirenden szerepeltek a fegyverszállítási szerződések és a kétoldalú energetikai együttműködés is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!