Már 8500 civil halt meg a háborúban az ENSZ szerint

2023. április 11. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 8500 civil halálát erősítette meg az ENSZ 2023 április 10-i jelentése. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) közölte, hogy a 2022. február 24-i invázió kezdete és 2023. április 9. között 8490 halálos áldozatról és 14 244 sebesültről tudnak, azonban felhívják a figyelmet, hogy a valós szám ennél jóval magasabb lehet. A testület már régóta hangsúlyozza, hogy a dokumentált esetek csak „a jéghegy csúcsát” jelentik.

A halálos áldozatok többségét az ukrán kormány által ellenőrzött és az oroszok által támadott területeken jegyezték fel, 3927 civil a heves harcok által sújtott Donyeck és Luhanszk régiókban halt meg.

Az OHCHR szerint a valós szám azért is magasabb ennél, mert a harci területekről jóval lassabban, nagyobb késéssel érkeznek be az adatok, és azok megerősítése is hosszadalmasabb.

Az ENSZ által megbízott vizsgálóbizottság a múlt hónapban megállapította, hogy az orosz erők „válogatás nélküli és aránytalan” támadásokat hajtottak végre Ukrajna ellen. Oroszország tagadja, hogy civileket támadna, vagy atrocitásokat követett volna el a polgári lakosság ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!