Tovább nő a feszültség a Közel-Keleten: Izrael légicsapásokat mért Szíriára

2023. április 9. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Vadászgépekkel mért csapást Izrael egy szíriai katonai táborra, több rakétarendszerre és tüzérségi állásra is, írja az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vasárnapi közleménye alapján a CNN.

Az izraeli erők ezzel azokra a rakétatámadásokra válaszoltak, melyeket állításuk szerint Szíria felől lőttek ki helyi idő szerint szombat este a Golán-fennsík déli részére. Az IDF szerint „Szíria állama felelős minden, a területén zajló tevékenységért”, és „bármiféle kísérlet az izraeli szuverenitás megsértésére megengedhetetlennek számít”.

Szíria reagált is a vasárnapi légicsapásokra: a szír állami hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy helyi idő szerint reggel 5 óra körül több rakétatámadás érte az ország déli részét a Golán-fennsík irányából. A szíriai légvédelem viszont állítása szerint elfogott „néhány izraeli rakétát”, egyeseket pedig le is lőtt.

A napokban egyre hevesebb lett a feszültség Izrael és a szomszédai között: április első napjaiban Izrael négy nap alatt hajthatott végre három légicsapást is Szíriában, nyugati források szerint olyan légibázisokat célozva, ahol iráni katonák is lehettek. Csütörtökön Libanonból tucatnyi rakétát lőttek ki Izrael területére, erre reagálva pedig pénteken kora reggel fegyveres célpontokra mért csapást az IDF Dél-Libanonban és a Gázai övezetben.

Izraelen belül is feszült lett a helyzet, szombat este ugyanis a héten másodjára razziázott az izraeli rendőrség a jeruzsálemi muszlimok központjának számító al-Aksza mecsetben.

Ciszjordánia egyik településén, Azzounban pedig az Izraeli Védelmi Erők lelőttek egy 20 éves fiatalt, közölte a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma. Az IDF szerint azok után támadtak rá a fiatalra és társaira éles lőszerrel, miután azok robbanószerkezetet dobtak az izraeli katonák felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!