Halálos áldozatokkal és áramkimaradásokkal jártak a pénteki rakétacsapások Donyeck régióban

2023. április 8. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz erők földi és légi rakétákkal, rakétavetőkkel és drónokkal bombázták pénteken Ukrajna egyes tartományait, amelyeket Oroszország annektált ugyan, de még nem tart teljesen ellenőrzése alatt – írja a Guardian.

A pénteki harctéri jelentések többsége arra a négy ukrajnai tartományra vonatkozott, amelyet Oroszország szeptemberben annektált, ezek Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon régiók.

Az Associated Press az ukrán tisztviselőkre hivatkozva azt írta, hogy az orosz erők 18 légicsapást, öt rakétacsapást és 53 támadást indítottak több rakétavetőről csütörtök és péntek délelőtt között. Oroszország az ukrán vezérkar közleménye szerint támadó műveleteinek zömét Ukrajna keleti ipari területére összpontosította, a Donyeck megyei Lyman, Bakhmut, Avdijivka és Marinka városokra.

Donyeck tartományi kormányzója, Pavlo Kijrilenko pénteken közölte, hogy a térségben 15 várost és falut lőttek a frontvonalon. Az oroszok rakétatámadást intéztek Szlovjanszk város ellen, lakóházakat rombolva le, míg a bahmuti harcokban egy civil megsebesült.

Donyeck város Moszkva által beiktatott polgármestere, Alekszej Kulemzin azt mondta, hogy az ukrán lövések egy ember halálát okozták, hatot pedig megsebesítettek. Az orosz védelmi minisztérium pedig arról számolt be, hogy több tucatnyi áldozatot szedtek az ukrán erők támadásai, míg az orosz csapatok drónokat, valamint más ukrán fegyvereket és harci járműveket semmisítettek meg.

A részben megszállt dél-ukrajnai Herszon tartományban 24 óra alatt hét ember sebesült meg – közölte pénteken a tartományi kormányzó. Olekszandr Prokudin a Telegramon azt írta, hogy Oroszország 46 támadást hajtott végre a területen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!