Az F–16-os vadászgépek égető szükségességéről ír az ukrán légierő parancsnoka

2023. április 8. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az F–16-os vadászgépek égető szükségességéről ír az ukrán légierő parancsnoka Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon, hosszan sorolva a vadászgépek előnyeit:

  • Az ukrán légvédelem átlagosan a robotrepülőgépek és a támadó drónok mintegy háromnegyedét semmisíti meg, de azok 25 százaléka így eléri a célpontját. Emiatt civilek halnak meg, és megsemmisül az infrastruktúra is. Az F–16-osok hatékonyan képesek távol tartani a rakétákat és a drónokat az ukrán településektől.
  • Az orosz légierő többszörösen felülmúlja az ukrán légierőt, az oroszok technológiai előnyben is vannak. Az F–16-osok lehetővé teszik az ukránoknak, hogy a légi fölény megszerzésével jelentősen meggyengítsék az oroszokat, ezzel emberéleteket mentve meg.
  • A Fekete-tenger továbbra is az orosz haditengerészet ellenőrzése alatt áll. Az F–16-osok olyan elhárító rakétákkal vannak felszerelve, amelyek könnyedén képesek visszaszorítani az orosz flottát akár a kikötőkbe, vagy akár meg is semmisíthetik azt.
  • Ukrajna 40 éves repülőgépeket használ, néhány repülőgép kétszer annyi idős, mint a pilótája. A gépek használhatósága romlik, fenntartásuk napról napra nehezebbé válik. Ukrajna saját pótalkatrészkészletei fogyóban vannak, sok problémát az üzemképtelen gépeket szétszedve ugyan orvosolni tudnak, de ez nem tarthat a végtelenségig.

„Mindezekre csak a modern fegyverek széles választékával rendelkező F–16-osokra vagy más nyugati rendszerre való átállás jelenthet megoldást, ez az egyetlen kiút!”

– írja Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!