Az ukrán elnök főtanácsadója szerint a kiszivárogtatott NATO-aktákkal az oroszok akarnak viszályt szítani

2023. április 8. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök egyik főtanácsadója szerint az ukrajnai háborúról részleges képet nyújtó titkos amerikai katonai dokumentumok kiszivárogtatásának célja az volt, hogy „elterelje a figyelmet, kétségeket és gyanakvást keltsen, viszályt szítson”.

A Twitteren közzétett bejegyzésében Podoljak azt mondta, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak a dokumentumok nyilvánosságra hozatala mögött, amelyeket több közösségi oldalon is közzétettek, és amelyeket egy félretájékoztatási kampány részeként módosíthattak.

Az akták az USA és a NATO arra vonatkozó terveit részletezik, hogy hogyan készítenék fel Ukrajnát egy Oroszország elleni tavaszi offenzívára. Emellett tartalmazzák a fegyverszállítmányok, a kiképzések és a mozgósítások tervezett ütemtervét is. Bár nem tartalmaznak konkrét haditerveket, a dokumentumok a katonai elemzők és hírszerzők gyakorlott szeme számára sok érzékeny információt tartalmaznak.

Egyelőre nem ismert, hogyan kerültek a dokumentumok a közösségi médiába. A dokumentumokról készített fényképek a Twitteren és a Telegramon terjedtek el, táblázatokat tartalmaznak, valamint számszerű adatokat az ukrán csapatok méreteiről, felszereléseiről és fegyverigényeiről és az áldozatok számáról is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!