Blinken: Ha a tűzszünet az elfoglalt ukrán területek ratifikálását jelentené, az nem hozna tartós békét

2023. április 8. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre kizárta az orosz–ukrán tűzszüneti tárgyalások lehetőségét Antony Blinken amerikai külügyminiszter, mivel nem látja úgy, hogy ezek tartós békés megoldáshoz vezetnének – írja az MTI a német Funke lapcsoportra hivatkozva.

„Oroszországnak el kell jutnia arra a pontra, hogy kész konstruktív tárgyalásokba bocsátkozni” – mondta Blinken. Szerinte a tárgyalásoknak muszáj az igazságos és tartós békét kitűzni célul.

„Egyesek számára a tűzszünet gondolata csábító lehet, és ezt meg is értem, de ha ez a jelentős ukrán területek Oroszország általi elfoglalásának de facto ratifikálásával ér fel, az nem lenne igazságos és tartós béke. Oroszország átcsoportosíthatná erőit, és egy idő után újra támadhatna”

– érvelt az amerikai külügyminiszter.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy január 11-i tájékoztatón újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország mindig is kész volt arra, hogy a problémákat tárgyalások útján oldja meg. Megjegyezte ugyanakkor, az ukrán törvények tiltják, hogy az ország elnöke párbeszédet folytasson a Kremllel, és a nyugati államok „nem hajlanak arra, hogy Kijevnek bármilyen rugalmasságot engedjenek ebben a kérdésben”. A szóvivő jelezte, hogy egyelőre nem is jöttek szóba a béketárgyalások.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!