Egy háborúellenes művész afgán emberek vérével kente be Harry herceg könyvét

2023. április 8. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz művész Andrej Molodkin afgán emberek vérével kent be Harry herceg Tartalékcímű könyvéből 25 darabot, mert a művészt nagyon feldühítette, hogy a herceg nem emberként gondolt arra a 25 tálibra, akiket katonaként Afganisztánban megölt, hanem csupán úgy, mint „bábukra egy sakkjátszmában” – írja a SkyNews.

A véres könyveket szombaton állítják ki egy windsori boltban, és III. Károly király májusi koronázása előtt lehet őket megvásárolni, kötetenként 10 000 dollárért (azaz több mint hárommillió forintért). Az eladásokból befolyt teljes összeget Molodkin afgán jótékonysági szervezeteknek ajánlja fel.

A háborúellenes művész Blood Money (vagyis Vérpénz) című alkotásával kapcsolatban azt mondta, hogy „Harry herceg azzal dicsekszik, hogy úgy gyilkolta a tálibokat, mintha azok csak bábuk lennének egy játékban, majd pénzt csinál ebből a történetből, hogy eladhassa a könyvét, amiben szó van drogozásról és szexuális kizsákmányolásról is”.

Molodkinnak nem ez az első műalkotása, amivel azt fejezi ki, hogy mennyire feldühítették őt a sussexi herceg kijelentései. Korábban a londoni Szent Pál-székesegyház falára vetítették ki Royal Blood (vagyis Királyi vér) című szobrát, aminek elkészítéséhez afgánok által adományozott vért is felhasznált.

A művész elmondta, hogy a szobor elkészítéséhez kapott vér egy részét használta fel a Tartalék könyvek „új” kiadásának elkészítéséhez.

Most Harry herceget, korábban pedig az orosz államfőt, Vlagyimir Putyint pécézte ki magának az orosz művész, aki korábban katonaként szolgált a szovjet hadseregben. Molodkin legutóbb azért került a címlapokra, mert egy olyan szobrot készített, ami az orosz államfő képét ábrázolta, és a szobor megalkotásához ukrán harcosoktól kapott vért is használt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!