Egy izraeli férfi végignézte, ahogy a mögötte jövő autóban szitává lövik a családját

2023. április 7. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

Két fiatal izraeli nő meghalt egy terrortámadásban, édesanyjukat pedig életveszélyes állapotban szállították kórházba. Az izraeli biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak az elkövetők ellen, írja a Times of Israel.

Hamra közelében autóztak, amikor a támadók kilőtték az autójukat, ami így balesetet okozott, aztán legalább huszonkétszer rájuk lőttek. A két 20 év körüli nő azonnal meghalt, a 48 éves anyjukat pedig egy jeruzsálemi kórházba vitték mentőhelikopterrel.

A két meggyilkolt nő édesapja a szitává lőtt autó előtt haladt egy másik kocsival, a lövöldözéskor visszafordult, és szemtanúja volt lányai megölésének, anyjuk életveszélyes megsebesítésének.

Fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP
Fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala közölte, biztonsági értékelést tart a helyzetről. Joav Gallant védelmi miniszter hivatala magas rangú védelmi és katonai tisztségviselőkkel egyeztet a kialakult helyzetről. A kormánykoalíció tagjai és ellenzéki pártok képviselői is kemény választ sürgetnek.

A Hamász palesztin mozgalom figyelmeztette Izraelt, hogy „ne folytassa az Al-Aksza mecset elleni bűntetteit”, szerintük a szent helynek „tisztán iszlámnak kell maradnia, ahol nincs helye megszállásnak”. Pár nappal ezelőtt az izraeli rendőrség összecsapott több tucat hívővel a jeruzsálemi al-Aksza mecset területén.

A hivatalos palesztin hírügynökség, a Wafa arról számolt be akkor, hogy a mecset elleni rajtaütésben több tucat muzulmán hívő megsérült, akik a ramadán idején egész éjjel imádkoztak. A Palesztin Vörös Félhold szerint az izraeli erők megakadályozták, hogy orvosaik eljussanak a mecsethez.

Nem volt azonnal világos, hogy mi váltotta ki az összecsapást. Az izraeli rendőrség szerint erőszakkal kellett evakuálni a mecsetből azokat a hívőket, akik botokkal és kövekkel felszerelkezve bezárkóztak oda. A rendőrök szerint a hívők megtámadták őket, egy rendőr a lábán megsérült. Közben a közösségi médiában olyan videók jelentek meg, amiken a rendőrök embereket vernek a mecsetben.

A palesztin vezetés elítélte a hívők elleni támadást. Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője figyelmeztette Izraelt, hogy egy ilyen lépés „minden vörös vonalat túllép”.

Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában már hónapok óta nagy a feszültség, az Associated Press összesítése szerint idén legalább 88 palesztint öltek meg izraeliek, az izraeliek elleni palesztin támadásokban ugyanebben az időszakban 15 ember halt meg.

Izraelben régóta feszült a helyzet, százezrek tüntettek az igazságügyi reformtervezet ellen, amiről a Háárec azt írta, ez volt Izrael történetének legnagyobb horderejű utcai tiltakozása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!