A távozó új-zélandi miniszterelnök otthagyja a politikát, Vilmos herceg környezetvédelmi szervezetében is szerepet vállal

2023. április 5. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

A távozó új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern szerdán megtartotta utolsó felszólalását a parlamentben, miután egy nappal korábban bejelentette: otthagyja a politikát, és jótékonysági szervezetekben vállal feladatokat – írja a Washington Post.

A 42 éves Ardern öt éven át vezette Új-Zélandot, mielőtt januárban kimerültségre hivatkozva bejelentette lemondását. Ahogy a róla szóló portrénkban írtuk, Ardern távozása ha meglepő is, egyáltalán nem karakteridegen, sőt. Az új-zélandi miniszterelnök azzal is vált ismertté a világ számára, hogy soha nem takargatta a magánéletét úgy, ahogy egy politikus tenné. A ciklusa alatt szülte meg kislányát is, és kiállt az olyan témák mellett, mint a környezetvédelem és a társadalmi egyenlőség, ezért sokan tartják ikonikusnak miniszterelnökségét.

Jacinda Ardern utoljára szólal fel az új-zélandi parlamentben 2023. április 5-én – Fotó: Mark Coote / AFP
Jacinda Ardern utoljára szólal fel az új-zélandi parlamentben 2023. április 5-én – Fotó: Mark Coote / AFP

Bár januárban lemondott, mostanáig hivatalban maradt, hogy ne kelljen előrehozott választásokat tartani. Utódja, Chris Hipkins, kedden jelentette be, hogy Ardernt nevezték ki a Christchurch Call nevű globális kezdeményezés különmegbízottjává. A szervezetet a 2019-es christchurchi terrormerénylet után alapította Ardern Emmanuel Macron francia elnökkel közösen. A christchurchi támadó fehér felsőbbrendűségi nézeteket osztott meg az interneten, és élőben közvetítette a mészárlást a Facebookon is. A szervezet célja, hogy meggyőzze a technológiai óriásvállalatokat és a kormányokat, hogy kötelezzék el magukat a szélsőséges nézetek közösségi médiabeli terjedése ellen.

Nem ez lesz Ardern egyetlen elfoglaltsága, az exminiszterelnök az Earthshot Prize kuratóriumi tagja is lett. A díjat Vilmos herceg alapította, hogy ezzel támogassa a potenciálisan bolygómentő ötletekkel rendelkező feltalálókat. Az évente odaítélt díj nyertesei egyenként 1,25 millió dollárt kapnak, amit a környezeti problémák megoldására irányuló ötleteik megvalósítására fordíthatnak.

„Négy évvel ezelőtt, még mielőtt az Earthshot Prize-nak még neve sem volt, Jacinda volt az egyik első ember, akivel beszéltem róla. Az ő bátorítása és tanácsai döntő szerepet játszottak a díj korai sikerében” – nyilatkozta Vilmos herceg kedden.

Ardern utolsó felszólásában többek között arról beszélt, reméli, hogy kormányzásával nem idejétmúlt előítéleteket közvetített a fiatalok felé arról, hogy milyennek kell lennie egy vezetőnek.

„Remélem, hogy valami egészen mást mutattam meg. Hogy lehetsz nyugtalan, érzékeny, kedves és nyitott. Lehetsz anya, vagy sem. Lehetsz exmormon, vagy sem. Lehetsz stréber, sírós, ölelgetős. Ez mind lehetsz. És nemcsak itt lehetsz, de vezethetsz is, akárcsak én” – mondta.

A teljes beszéd angolul itt nézhető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!