Erdoğan az amerikai nagykövetről: Többé nem akarom látni, szégyellje magát!

2023. április 3. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ajtónk bezárult előtte… Miért? Hadd tudja meg, hol a helye”

– ezt mondta Recep Tayyip Erdoğan török elnök az amerikai nagykövetről egy vasárnapi politikai rendezvényen. Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint az elnök egy nacionalista ifjúsági csoportnál (Bağcılar Szürke Farkasai) tett látogatást, amelyen többek között arról beszélt: „Meg kell leckéztetnünk Amerikát a választáson.”

Mint a beszámolóból kiderül, Erdoğan azon húzta fel magát, és döntött úgy, hogy záródnak az ajtók Jeff Flake, az Egyesült Államok ankarai nagykövete előtt, mert a diplomata találkozott az elnök legjelentősebb politikai ellenfelével, ellenzéki kihívójával a májusi elnökválasztáson.

Kemal Kılıçdaroğlu a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője. Erdoğan elleni elnökválasztási esélyeit ráadásul – mint mi is megírtuk – a török gazdasági körök igen jónak látják. Feltehetően ez is volt az oka az elnök diplomáciában meglehetősen indulatos szavainak.

„Mit csinál Biden nagykövete? Elmegy és meglátogatja Kemal urat. Szégyellje magát, és használja a fejét! Ön a nagykövet. Az ön tárgyalópartnere itt az elnök. Tudja, hogy nagykövetként mi a kötelessége? Milyen arccal fog ezután találkozót kérni az elnöktől?” – idézte a lap Erdoğan szavait. Az elnök azzal fejezte be a beszédét:

„A mi ajtónk zárva van előtte, soha többé nem fog látni. Miért? Hogy hadd tudja meg, hol a helye, hogy nagykövetként mi a kötelessége. Meg fogja tanulni, hogyan kell dolgoznia egy nagykövetnek. Ha ezt nem tanulja meg, az én ajtómon nem léphet be többé”.

Törökországban május 14-én tartják az elnökválasztást, a parlamenti választásokkal együtt, a szembenálló oldalak esélyeiről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!