Az isztambuli bankárok már temetik Erdoğant

2023. március 28. – 05:04

Cser Tamás
a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője
Csonka Attila
a HOLD Alapkezelő PR-menedzsere

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy változást hozhat a májusi elnökválasztás Törökországban: a két évtizede regnáló Erdoğan elnök a közvélemény-kutatások szerint egyelőre vesztésre áll a közös ellenzéki jelölttel, Kemal Kılıçdaroğluval szemben. Hogyan befolyásolná a befektetői környezetet egy esetleges változás? Érdemes török eszközöket vásárolni ebben a környezetben? A témáról Cser Tamás, a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-elemzője beszélt a HOLDBLOG-nak adott interjúban közvetlenül azután, hogy visszaért az isztambuli üzleti útjáról.

A befektetők általában pozitívan értékelik, ha a regnáló, általuk kiismert vezetést megerősít egy újabb választás. Törökországban azonban most nem ez a helyzet: a jelenlegi elnök alatt teljesen kisiklott az ország monetáris politikája, nagy a gazdasági instabilitás.

A befektetők nem szeretik az unortodox utat. Az infláció szárnyal, a lírát mesterségesen tartják erősen, változás nélkül ennek folytatódására lehet számítani

– emelte ki Cser Tamás az interjúban.

Az elmúlt öt, de különösen az elmúlt három évben a külföldi befektetők folyamatosan eladták a török eszközeiket, és kivonultak a piacról – gyakorlatilag ignorálják a térség eszközeit. Ha változás jön, az erősen felülírhatja a külföldiek Törökországgal kapcsolatos gondolkodását és akár pozicionáltságát is a szakember szerint.

Az ugyanakkor összetett kérdés, hogy a mostani helyzet jelenthet-e jó beszállókat a befektetőknek. Bár egy potenciálisan hatalmas pozitív változás határán áll az ország (már csak emiatt is érdekesek a török eszközök), tavaly egy nagyon komoly, szinte buborékszerű tőzsdei vételi mánia alakult ki a török részvénypiacon.

Korábban, a nemzetgazdasági problémák miatt a török egy nagyon nyomottan árazott tőkepiac volt, ezért egy olyan befektető számára, aki idővel bízott a török gazdaságpolitika kijózanodásában, mindenképp vonzónak tűnhettek a török eszközök. Tavaly azonban a belföldi kisbefektetők intenzív keresletének hatására sokat emelkedtek az árfolyamok – az isztambuli gyakorlatilag a 2022-es év legjobban teljesítő tőzsdéje volt a világon. Még dollárban nézve is dupláztak az árfolyamok...

(Erről a „szárnyalásról” már tavaly nyáron is beszélgettem Cser Tamással.)

Akár azt is mondhatnánk, hogy a gazdasági, politikai fordulatnak jó nagy részét már előre be is árazta a piac, pedig nem a választás volt a rali mozgatója, hanem a megtakarítások menekítése az elképesztően magas infláció miatt.

Nagyon aránytalanul érintette ugyanakkor az elmúlt évek gazdaságpolitikája a különböző ágazatokat – tette hozzá a HOLD vezető részvényportfólió-kezelője.

A kormány monetáris politikája tudatosan gyengítette a lírát, azt feltételezve, hogy ez segíti az exportőröket, és ezáltal erősödik, javul majd a török ipar termelékenysége, illetve exportereje. Ankara szerint ez hajtotta volna a nemzetgazdaságot.

  • Mely szektorok voltak az elmúlt évek nyertesei és melyek profitálhatnának egy új vezetés alatt a változó gazdaságpolitikának köszönhetően?
  • Milyen irányváltás várható az országban, ha bukik a két évtizede regnáló vezető?
  • Mit gondolnak a törökök az elnökválasztás kimeneteléről?
  • Mire számítanak a külföldi befektetők?
  • Hogyan védekezik a török lakosság a tavaly októberben 85 százalékon tetőző infláció ellen? Miben tartják a megtakarításaikat?

Egyebek mellett ez utóbbi kérdésekről is beszélgettem Cser Tamással, aki évek óta szorosan követi a török piacot, rendszeresen látogat el az országba, hogy közvetlenül (testközelből) is információt szerezzen a helyzet alakulásáról.

Cser Tamás írásai itt, Csonka Attila cikkei itt érhetőek el.

HOLDBLOG

HOLD Lexikon

HOLD Online vagyonkezelés

*A cikk a nyilatkozó elemző saját véleményét tükrözi. Számos (akár a szakember által menedzselt) HOLD Alapkezelő által kezelt befektetési alapban vannak vagy lehetnek török részvénypozíciók.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!