Kiengedték a kórházból Ferenc pápát, áprilisban jön Magyarországra

2023. április 1. – 11:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa háromnapos tartózkodása után elhagyta a kórházat, írja a Guardian. Az egyházfő az AFP jelentése szerint jókedvű volt, a kint várakozókkal, újságírókkal, hívőkkel viccelődött is, azzal kommentálva kórházi látogatását, hogy „még élek!”.

A La Repubblica beszámolója szerint a pápa igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy jön-e Magyarországra április végén.

Szerdán a Vatikán sajtója arról beszélt, hogy korábban tervezett orvosi vizsgálatok céljából került a pápa szerdán kórházba. Később kiderült, hogy a pápa légúti fertőzés miatt napokig kórházban marad. Hozzátették, a katolikus egyházfő nem koronavírusos.

A 86 éves egyházfőt a Vatikántól nem messze lévő Gemelli-klinikára szállították, ahol 2021-ben vastagbélszűkület miatt is műtötték. Pénteken már bejelentették, hogy amennyiben az utolsó vizsgálatok eredményei megnyugtatóak lesznek, Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat. Az egyházfő állapota ezután látványosan javult: pénteken már például körbejárta a kórházat, még egy csecsemőt is megkeresztelt.

Az egyházfő elhagyja a kórházat – Fotó: Tiziana Fabi / AFP
Az egyházfő elhagyja a kórházat – Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Ferenc pápa több mint egy éve térdproblémákkal küzd, és bár emiatt többször jelent meg kerekesszékben a nyilvánosság előtt, mind ez idáig nem egyezett bele a műtétbe. Az elutasítást azzal indokolta, hogy szervezete nem reagált jól az altatásra a korábbi műtét idején. Egészségügyi problémáival kapcsolatban korábban már jelezte, hogy előkészítette pápai lemondólevelét, azonban arra még semmi nem utal, hogy közel lenne az egyházfő lemondása.

Arról, hogy utazásai, viselkedése, szerepvállalása miért mutat arra, hogy Ferenc még egy darabig kívánja betölteni az egyházfői széket, itt írtunk hosszan. A pápa a tervek szerint április 28. és 30. között Budapestre látogat, a hivatalos program szerint, egészségügyi állapotára hivatkozva, végig a fővárosban marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!