Oroszország élelmiszert ajánlhat az észak-koreai fegyverekért cserébe

2023. március 31. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok hírszerzése szerint az orosz küldöttség élelmiszer-szállítmányokat ajánlhat fel Észak-Koreának fegyverekért cserébe - írja a BBC.

John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő csütörtökön arról beszélt, bármilyen fegyverüzlet Észak-Korea és Oroszország között az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataiba ütközne.

Az Egyesült Államok már korábban azzal vádolta Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállít az ukrajnai orosz hadseregnek és a Wagner-csoport zsoldosainak, de Phenjan tagadta a vádakat.

Az amerikai hírszerzés értesülései szerint Oroszország delegációt akar küldeni Észak-Koreába, és élelmiszert kínálnának a lőszerekért cserébe.

Észak-Korea a világ egyik legszegényebb országa, és évtizedek óta krónikus élelmiszerhiánnyal küzd. A kedvezőtlen időjárás, a szigorú határellenőrzés és a nemzetközi szankciók hatására jelenleg is súlyos élelmezési válsággal kénytelen szembenézni. A dél-koreai hatóságok műholdfelvételei azt mutatják, hogy Észak-Korea 2022-ben 180 000 tonnával kevesebb élelmiszert termelt, mint 2021-ben.

A nyugati szankciók miatt Oroszország egyre nehezebben pótolja az Ukrajna elleni háborúban elhasznált vagy megsemmisült fegyvereket, ezért más országokhoz fordult a fegyverek beszerzése céljából. Tavaly decemberben az USA állítása szerint Irán lett Oroszország legfőbb katonai támogatója.

Hátrahagyott orosz lőszerhüvelyek a Herszon megyei Pravdine falu közelében az ukrán felszabadítás után – Fotó: Nina Lyashonok / NurPhoto / AFP
Hátrahagyott orosz lőszerhüvelyek a Herszon megyei Pravdine falu közelében az ukrán felszabadítás után – Fotó: Nina Lyashonok / NurPhoto / AFP

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!