Az orosz titkosszolgálatok már 2021-ben megkezdhették az ukrajnai invázió előkészítését

2023. március 29. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz titkosszolgálati szervek már 2021 júniusában megkezdték az Ukrajna elleni invázió előkészítését, de hiába javasolták egy alaposabb előkészítés érdekében a katonai műveletek elhalasztását, Vlagyimir Putyin nem engedett a kérésnek

– ez az egyik legfontosabb megállapítása a brit Royal United Services Institute (RUSI) szerdán publikált elemzésének. A háborúról általában megbízható értékeléseket publikáló, 1831-ben alapított biztonságpolitikai intézet számos forrás, köztük az ukrán titkosszolgálatok által lehallgatott beszélgetések és megszerzett orosz dokumentumok alapján állította össze elemzését.

A 39 oldalas tanulmány – melyet a BBC ismertetett – elismerően szól az orosz titkosszolgálatok megszállásban mutatott teljesítményéről, melynek segítségével az elfoglalt területeken le tudták törni a helyi lakosság ellenállását. A RUSI által megszerzett orosz titkosszolgálati becslés szerint már a lakosság 8 százalékának szoros ellenőrzésével fent lehet tartani egy adott megye feletti uralmat. Az ellenőrzés megteremtésének legfontosabb elemei:

  • komoly ügynökhálózat felállítása a háború előtt, mely képes pontos információkat biztosítani a lakosságról;
  • ukrán kormányzati adatbázisokba való behatolás segítségével a kijevi kormányzathoz lojális emberek azonosítása, félre- vagy átállítása (mintegy 800 ukrán tisztségviselő kollaborál az oroszokkal kényszerből, érdekből vagy meggyőződésből);
  • elektronikus hadviselési eszközökkel a megszállt területek teljes elvágása a külvilágból érkező információktól;
  • a helyi lakosság harci kedvének megtörése megfélemlítő eszközökkel, például kínzással.

A tanulmány szerint „az orosz hírszerző és titkosszolgálatok jobban teljesítettek Ukrajnában, mint az orosz hadsereg”. Ez a siker azonban relatív, mert közben a hírszerzés a háború előtt óriási bakot lőtt az ukrán közhangulat letapogatásánál. Vlagyimir Putyint ugyanis arról tájékoztatták, hogy a lakosság jelentős része tárt karokkal várja az orosz inváziós erőket, a Zelenszkij-kormány pedig gyorsan össze fog omlani. Az ukrán ellenállás azonban már az első naptól kezdve intenzívnek és jól átgondoltnak bizonyult, az orosz megszállókat még az olyan nagy orosz etnikai/nyelvi kisebbséggel rendelkező területeken sem fogadta senki virággal, mint Harkiv. Az ukrán kormány is a helyén maradt; Volodimir Zelenszkij a személyes biztonságára nézve is fenyegető helyzet ellenére sem hagyta el Kijevet, az ukránok elsöprő többsége pedig a mai napig is támogatja a kormány háborús erőfeszítéseit.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!