Kínai vezetőket fizethetett le Bankman-Fried, a becsődölt kriptopápa

2023. március 28. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Új vádiratot mutattak be amerikai ügyészek kedden Samuel Bankman-Fried egykori kriptovállalkozó ügyében, amelyben most már egy 40 millió dolláros kenőpénz kifizetésével is vádolják – írja a Reuters. A vádirat szerint a becsődölt FTX kriptotőzsdét alapító Bankman-Fried kínai kormánytisztviselőknek adta a kenőpénzt, hogy a kínai hatóságok oldják fel egyik cége több mint egymilliárd dollárnyi kriptopénzt tartalmazó számláinak befagyasztását.

Az FTX kriptotőzsde mellett Bankman-Fried az Alameda Research kriptokereskedő cég alapítója és tulajdonosa is volt. A vádirat szerint a cég több mint egymilliárd dollárt tartalmazó kínai számláit fagyasztották be a hatóságok az Alameda egyik partnerével szembeni nyomásgyakorlásként. Bankman-Fried ezt akarta volna a lehető leggyorsabban feloldatni, és ezért utalt 40 millió dollárt kínai tisztségviselőknek. A vádirat szerint a vállalkozó saját maga intézte az átutalást. A kínai korrupciós ügy előtt a 31 éves Bankman-Fried ellen 13 vádpontban emeltek vádat, most ezeket súlyosbítja az új ügy.

Dollármilliárdos lufi

A történet előzménye dióhéjban a következő: Bankman-Fried és néhány üzlettársa 2017-ben Alameda Research néven kriptokereskedő céget hozott létre, és egy elég szerencsés üzleti stratégiával hamar gazdagok lettek. 2019-ben aztán még nagyobb üzletet indítottak el, amikor megalapították a biztonságosnak ígért FTX kriptotőzsdét.

Az FTX nagyon sikeres marketinggel és Sam Bankman-Fried nagyon megnyerő személyiségével hihetetlenül gyorsan gigantikus befektetéseket szerzett, több tízmilliárd dollárt tároltak rajta. Csakhogy végig volt egy trükk a történetben: az, hogy az FTX a rábízott vagyont nem dollárban, hanem egy olyan, értékesnek nevezett tokenben tárolta, amelyet másik cége, az Alameda bocsátott ki.

A lufi akkor durrant ki, amikor az egyik legnagyobb befektető, a Binance bejelentette, hogy eladja az összes FTX-es kriptóját. A döntés hatására az FTX-től két nap alatt hétmilliárd dollárnyi kriptovalutát menekítettek ki, amire a tőzsde fizetésképtelen lett, és saját maga ellen csődeljárást kezdeményezett.

A többi már történelem: Bankman-Friedet december 13-án letartóztatták, majd 23-án rekordösszegű, 90 milliárd forintnyi óvadék ellenében házi őrizetbe engedték. Arra viszont továbbra sincs ötlet, hogyan lehetne visszaszerezni annak a több mint egymillió embernek a pénzét, akiknek befektetései az összeomlott FTX-ben maradtak.

Az egész ügyről ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!