Északi Áramlat elleni szabotázsakció: az ENSZ Biztonsági Tanácsa leszavazta, de Oroszország tovább követeli, hogy betekintést kapjon a vizsgálatba

2023. március 28. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn leszavazta az Oroszország által az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadások kivizsgálására benyújtott határozattervét.

A javasolt határozat mellett mindössze három ország szavazott, 12 ország tartózkodott. A határozati javaslat elfogadásához legalább kilenc támogató szavazatra lett volna szükség.

Oroszország már korábban arról beszélt, a határozatot a nyugati országok ellenzik. „Ennek ellenére továbbra is ragaszkodni kívánunk egy átfogó és nyílt nemzetközi vizsgálathoz, amelyben orosz képviselők kötelező részvétele is szerepel” – mondta Dmitrij Biricsevszkij, az orosz külügyminisztérium gazdasági együttműködésért felelős osztályának vezetője az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek hétfőn. Jelenleg az oroszokat nem engedik betekinteni a vizsgálat részleteibe.

Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete a szavazás után azt nyilatkozta, Oroszország „továbbra is követelni fogja az Északi Áramlat vizsgálatát”.

Kedden a Kreml is megerősítette, hogy továbbra is nemzetközi vizsgálatot fog követelni a tavaly szeptemberében észlelt szivárgások ügyében.

Dmitrij Peszkov szóvivő szerint mindenkinek érdekeltnek kell lennie egy pártatlan vizsgálatban. Oroszország többször is a Nyugatot vádolta a balti-tengeri robbantásokért, de nem szolgált bizonyítékokkal. Az Egyesült Államok és Ukrajna is tagadta korábban, hogy közük lett volna az akcióhoz.

Az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő vezeték négy csővezetékéből hármat tavaly szeptember 27-én robbantottak fel, nehezen – és a sós víz korróziója miatt az idő előrehaladtával egyre nehezebben – helyrehozható károkat okozva a vezetékben. Március elején amerikai és német nyomozások is arra jutottak, hogy Ukrajnához köthető a szabotázsakció, erről részletesen ebben a cikkben írtunk.

(CNN, SkyNews)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!