Ferenc pápa a pufidzsekis kamukép után: Fontos a mesterséges intelligencia etikus felhasználása

2023. március 27. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap kezdett terjed az interneten egy kép, amelyen állítólag Ferenc pápa látható, amint pufidzsekibe öltözve elhagyja a Vatikánt. A képről hamar kiderült – és mi is megírtuk –, hogy kamu, a mesterséges intelligencia gyártotta, erről árulkodik többek között a bénán megcsinált a kéz, a túl éles arc, valamint az a sajnálatos tény, hogy habár a képen az egyházfő sétál, a pápa valójában súlyos egészségügyi gondokkal küzd, XVI. Benedek temetésén is kerekesszékben jelent meg, több útját is lemondta beteg, rossz állapotban lévő lába miatt.

A Vatikánban ugyanakkor éppen hétfőn, a kép elterjedésének másnapján volt egy magas szintű tudományos rendezvény, ahol Ferenc is beszédet mondott – amiben a mesterséges intelligenciáról is beszélt. Bár a pufidzsekis esetet konkrétan nem említette, és alapvetően elismerően szólt a technológiai fejlesztésekről, figyelmeztetett a mesterséges intelligencia etikátlan vagy felelőtlen használatára és annak veszélyeire is – derül ki a Vaticannews beszámolójából.

A Vatikáni Kulturális és Oktatási Dikasztérium által szervezett „Minerva Dialógusok” című, tudósok és szakértők magas szintű éves találkozóján tudósok, mérnökök, üzleti vezetők, jogászok és filozófusok találkoztak az egyház képviselőivel, köztük teológusokkal és etikusokkal, hogy tanulmányozzák és elősegítsék a digitális technológiák, különösen a mesterséges intelligencia társadalmi és kulturális hatásainak nagyobb tudatosságát – közölte a Vatikán.

A pápa azt mondta, nagyra értékeli ezt a párbeszédet, és meggyőződését fejezte ki, hogy „a hívők és nem hívők közötti párbeszéd az etika, a tudomány és a művészet alapvető kérdéseiről, valamint az élet értelmének kereséséről a béke és az integrális emberi fejlődés útja”. A technológiát „mérhetetlenül hasznosnak” nevezte különösen az orvostudomány, a műszaki tudományok és a kommunikáció területén. Arról is beszélt, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődése képes pozitív módon hozzájárulni az emberiség jövőjéhez.

„Ugyanakkor ez a lehetőség csak akkor valósulhat meg, ha azok, akik ezeket a technológiákat fejlesztik, folyamatosan és következetesen elkötelezik magukat az etikus és felelősségteljes cselekvés mellett”. A fejlesztési folyamatok során ezért szerinte tiszteletben kell tartani az olyan értékeket, mint a befogadás, az átláthatóság, a biztonság, a méltányosság, a magánélet védelme és a megbízhatóság. „Az eredendő emberi méltóság fogalma megköveteli, hogy felismerjük és tiszteletben tartsuk azt a tényt, hogy egy személy alapvető értéke nem mérhető pusztán adatokkal” – érvelt az AI és általában a technológiai vívmányok etikus felhasználása mellett a pápa.

„Ezért tanácskozásaik során minden férfi és nő eredendő méltóságát tegyék a legfontosabb kritériumnak a feltörekvő technológiák értékelésénél. Ezek olyan mértékben bizonyulnak etikailag helyesnek, amilyen mértékben hozzájárulnak e méltóság tiszteletben tartásához és annak kifejeződésének növeléséhez az emberi élet minden szintjén” – mondta a pápa, aki amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy „a digitális technológiák növelték az egyenlőtlenséget a világunkban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!