Felszólították az avdijivkai lakosokat, hogy hagyják el a várost

2023. március 27. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hatóságok arra kérik az Avdijivkában maradt civileket, hogy hagyják el a várost, a folyamatos orosz támadások miatt ugyanis le kell kapcsolni a város közműveit.

Az orosz lövések miatt az olyan kritikus infrastruktúrák működése is veszélybe került, mint a mobilszolgáltatás és az áram- illetve vízszolgáltatás.

„A város egyre nagyobb részét lövik és pusztítják el naponta” – közölte Vitalij Barabas, az avdijivkai katonai közigazgatás vezetője a Telegramon. Ezért úgy döntöttek, vasárnaptól lekapcsolják a város közműveit.

„A várost eltörlik a föld színéről. El kell hagyni.” – közölte. „A város kilátásai nagyon rosszak. Minden nap többemeletes épületek omlanak össze. Az elmúlt hetekben nem volt olyan nap, hogy ne lőttek volna minket” – tette hozzá.

Hétfőtöl megszűnik a mobil lefedettség a város területén, ezért a lakosok nem tudnak telefonálni, és a készülékeiket sem tudják feltölteni. A közművek személyzetét evakuálják a városból. Barabas arra szólította fel a lakosokat, különösen a kisgyerekes családokat, hogy azonnál hagyják el a várost, „az élet ugyanis bizonyította”, hogy a pincék nem fogják megvédeni őket a bombázásoktól.

Egy helyi lakos élelmiszerosztásról tart hazafelé a szétlőtt Aldijivkában 2023. március 26-án – Fotó: Andre Luis Alves / Anadolu Agency / AFP
Egy helyi lakos élelmiszerosztásról tart hazafelé a szétlőtt Aldijivkában 2023. március 26-án – Fotó: Andre Luis Alves / Anadolu Agency / AFP

A hatóságok viszont korábban arra figyelmeztettek, hogy a várost veszélyes elhagyni, az oroszok ugyanis minden járműre válogatás nélkül lőnek.

Avdijivka Donyecktől északra, Bahmuttól délre található. A város 2014 óta a donbászi konfliktus frontvonalában van, a város mára nagyrészt elpusztult. Az orosz invázió kezdete óta szinte folyamatosan lövik, az elmúlt hetekben azonban fokozódtak az orosz szárazföldi támadások a térségben.

Egyes ukrán tisztviselők szerint a város egy második Bahmut lehet, ahol az ukrán és az orosz erők hetek óta véres patthelyzetben harcolnak. Miután Bahmut körül elakadtak, az orosz csapatok Avdijivka és az északi Kremina-Szvatove területek felé helyezték át a figyelmüket.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!