Beengedik a nagyközönséget a Westminster-apátság koronázási helyszínére, de csak zokniban

2023. március 24. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

A londoni Westminster-apátság hivatala bejelentette, hogy nyáron új vezetett programmal várják a látogatókat III. Károly király koronázása alkalmából, így a történelem során először lehet majd bejutni a brit királyok és királynők koronázási helyszínére. Az apátság főoltára előtti híres Cosmati-járdára azonban csak zokniban lehet majd rálépni, írja a BBC.

Fotó: Jonathan Brady / PA Images / Getty Images
Fotó: Jonathan Brady / PA Images / Getty Images

A 13. századi, gótikus stílusú mozaikot, Nagy-Britannia egyik legféltettebb középkori kincseként tartják számon, 1268-ban III. Henrik parancsára tették le. Az apátság hivatalos oldalán található ismertető szerint a burkolat az intarziás kődíszítésnek egy olyan típusába tartozik, amelyet Cosmati-munkának neveznek, az egyik erre szakosodott mesterembercsalád után, a technikát pedig „opus sectile-nak”, „vágott munkának” hívják. Ez különbözik az ókori római és a korábbi középkori mozaikmunkáktól, amelyek egyenlő méretű, négyzet alakú kövekből állnak. A Cosmati-járda tervezésében is absztrakt.

A gazdagon díszített, de meglehetősen megviselt padlót a 19. század óta szőnyegekkel takarták le – többek között például már II. Erzsébet királynő 1953-as koronázása idején is –, és elzárták a nyilvánosság elől.

A középkori padlózaton kívül a nyáron megnyíló új túra során feltárják majd az apátság királyi kapcsolatait, történeteket mesélnek a koronázásokról, és a látogatók megtekinthetik a koronázási széket is.

Május 6-án, szombaton fogják hivatalosan is brit királlyá koronázni III. Károlyt a Westminster-apátságban. Itt zajlott II. Erzsébet királynő gyászszertartása is szeptember 19-én, miután a leghosszabb ideig uralkodó brit királynő szeptember 8-án meghalt 96 éves korában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!