Utah államban ezentúl csak a szülők engedélyével lehet tiktokozni

2023. március 24. – 07:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban elsőként Utahban korlátozzák a tizenévesek hozzáférését a közösségi médiához – írja az MTI.

Utah kormányzója két átfogó intézkedést írta alá, hogy „megóvja az államban élő fiatalokat”. A jogszabályok arra kötelezik a platformok tulajdonosait, hogy adjanak teljes hozzáférést a szülőknek gyerekeik közösségi médiabeli fiókjaihoz, vagyis bejegyzéseikhez és privát üzeneteikhez is.

Az intézkedéseket a közösségi médiának a gyerekek mentális egészségére gyakorolt hatásai miatti aggodalmak indokolják.

A szülők vagy gondviselők hozzájárulására van szükség, mielőtt a gyerek olyan alkalmazásokon hozna létre fiókot, mint az Instagram, a Facebook vagy a TikTok. Emellett 22.30 és 6.30 között blokkolják a gyerekek hozzáférését, ezt azonban a szülő módosíthatja.

Az intézkedések alapján a közösségimédia-cégek nem gyűjthetik a gyerekek adatait és nem célozhatják reklámmal őket. A két jogszabály jövő március elsején lép életbe.

Hasonló intézkedéseket fontolgat négy másik, republikánus vezetésű amerikai állam, Arkansas, Texas, Ohio és Louisiana, ezenkívül a demokrata irányítású New Jersey.

Nemrég arról számolt be a TikTok, hogy napi képernyőidő-limitet vezetnek be a 18 évesnél fiatalabb felhasználóinak. Az önkorlátozó lépést azután jelentette be a kínai tulajdonban álló platform, hogy az utóbbi hónapokban egyre több országban fogadtak el intézkedéseket az alkalmazás korlátozására. Ezeknek csak az egyik oka az, hogy a rövid videók közötti végtelen görgetés bizonyítottan függővé teszi a felhasználókat, sok helyütt inkább azért korlátozzák a TikTok használatát, mert bizonyos vádak szerint az alkalmazás túlságosan sok adatot gyűjt a felhasználóiról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!