Március 20-tól az Európai Parlament dolgozói sem tiktokozhatnak a munkahelyi gépeiken

2023. március 1. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács múlt heti intézkedéseit követően az Európai Parlament (EP) szerdán bejelentette: megtiltja munkatársai számára a TikTok használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt – írja az MTI.

Az Európai Parlament illetékes főigazgatósága az uniós intézmény mintegy nyolcezer munkavállalójához eljuttatott levelében arról tájékoztatott, hogy

március 20-tól tilos a TikTok használata vagy telepítése a személyzeti eszközökre, köztük mobiltelefonokra, táblagépekre vagy laptopokra, és a már telepített alkalmazást is a lehető leghamarabb el kell távolítania a dolgozóknak.

Attól kezdve az intézmény hálózataiból elérhetetlenné teszik a TikTok webes felületét is – írták, majd hozzátették: erősen ajánlott, hogy az EP-képviselők és munkatársaik távolítsák el az alkalmazást magánhasználatban lévő személyes eszközeikről is.

A levél szerint „kiberbiztonsági aggályok vetődtek fel a TikTok közösségi médiaplatform használatával kapcsolatban, különös tekintettel az adatvédelemre és külső szereplők általi adatgyűjtésre”.

Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács egy hete döntött a TikTok használatának tiltásáról. Indoklásuk szerint az intézkedés célja az intézmények birtokában lévő adatok és információk védelme, valamint az, hogy megóvják az intézményeket a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek kibertámadásokhoz vezethetnek.

Az uniós intézmények lépés tükrözi a Nyugat Pekinggel való feszült viszonyát is. A nyugati kormányokat egyre inkább riasztják azok a bizonyítékok, amelyek szerint a kínai technológiai vállalatok segítik a Kommunista Pártot és annak hírszerző szolgálatait az adatgyűjtésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!