Beperelte a munkácsi városi tanácsot a Turul-szobor felállítója

2023. március 24. – 22:53

Beperelte a munkácsi városi tanácsot a Turul-szobor felállítója
Forrás: Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

Beperelte a munkácsi városi tanácsot a Turul-szobor felállítója, Pákh Imre, amiért az elrendelte a szobor ledöntését – írja a Blikk.

A Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntése szerint 2022. október 13-án eltávolították a munkácsi várból a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot, helyére az ukrán állam kiscímere, az úgynevezett trizub került.

Pákh a nemzetközi és a hatályos ukrán jogra való tekintettel egy olyan jogászt bízott meg, aki az ukrán ügyvédi kamara tagja. A per tárgya: intellektuális alapon, Pákh Imre szerzői jogainak megsértése. Arról egyelőre nem tudni, hogy a munkácsi városi bíróság mikorra tűzi ki a tárgyalást.

Pákh Imre Ukrajna után Amerikában is pert indít a szobor ledöntése miatt. Állítása szerint amerikai állampolgárként a saját tulajdonát akarja megvédeni. A szobor ajándék a városnak, de a jog szerint az ajándék visszaperelhető, ha méltatlanul bánnak vele, erre alapozza majd keresetét.

  • A turul 1896 és 1924 között magasodott a vár északkeleti bástyáján a város fölé,
  • a csehszlovák hatalom levette, de nem semmisítette meg,
  • 1945-ben a szovjet hatalom beolvasztotta a szobrot,
  • 2008-ban Pákh Imre kezdeményezésére újraöntötték a turult, amely így visszakerülhetett eredeti helyére.

Az Országgyűlés Külügyi bizottsága a 2022-es eltávolítás után állásfoglalásban ítélte el azt, és arra hívta fel az ukrán kormányt, hogy határolódjon el az akciótól.

A turulról ebben a cikkben olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!