Leveszik a turult a munkácsi várról, ukrán címer kerül a helyére

2022. október 14. – 06:39

Leveszik a turult a munkácsi várról, ukrán címer kerül a helyére
Fotó: Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

Leveszik a turulszobrot a munkácsi várról, döntött csütörtökön a kárpátaljai város tanácsa. A turul helyére a tervek szerint Ukrajna szigonyos címere kerül – írta az Ukrainszka Pravda.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megdöbbenéssel értesült a döntésről. A szervezet szerint „a döntés azért is furcsa, mert a város egyik jelképének számító turulszobor Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében”.

A Munkácsi Történelmi Múzeumot a szobor levételére utasító határozat nem volt egészen váratlan, hiszen a városi tanács már 2018-ban pályázatot hirdetett, hogy a turul helyére Ukrajna címere kerüljön.

A munkácsi várra 1896-ban került fel a turul, egy 33 méter magas oszlopon. Ezt a csehszlovák hatóságok 1924-ben lebontották, miután a trianoni döntéssel Kárpátalja Csehszlovákia része lett. A szobrot végül – már a Szovjetunióhoz tartozó Kárpátalján – 1945 után a szovjetek olvasztották be.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a turulszobor eltávolítását. Potápi Árpád János közleményt adott ki, amelyben sajnálatosnak nevezte, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére – írta az MTI.

Potápi szerint „egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése. A nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának.”

Az államtitkár a lépést az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlannak és időszerűtlennek tartja, amely és a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat. Véleménye szerint „Magyarország az orosz–ukrán háború kirobbanásától kezdve jó szomszédként segítette és segíti Ukrajnát, és csaknem egymillió ukrán menekültet fogadott.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!