„Ma megöltem egy embert” – mondja a lehallgatott telefonhívásban egy orosz katona, Ukrajna háborús bűnökkel vádolja

2023. március 21. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

Háborús bűnökkel vádolnak egy orosz katonát, aki tavaly júniusban ukrán civilekre lőtt a Harkiv megyei Izjum közelében. Az esetről egy közelben lévő felderítő drón felvételt készített, amelyet az ukrán rendőrség bizonyítékként használt fel a nyomozás során – írja a CNN.

Tavaly nyáron egy ukrán házaspár, Valerija Ponomarova és Andrij Bohomaz autóval tartott Izjumba, hogy segítsenek a férfi idős és beteg szüleinek elmenekülni az oroszok által elfoglalt városból. A pár az egyik kereszteződésnél rossz irányba kanyarodott, és véletlenül a frontvonal közelébe tévedtek, ahol orosz csapatok állomásoztak. A kocsijukat ezután találat érte.

A közelben állomásozó ukrán katonák már messziről észrevették az esetet egy felderítő drón segítségével, amelyet ezután még közelebb küldtek a helyszínhez, hogy rögzítsék a felvételeket a menekülni próbáló házaspárról. A videón látható, ahogy a pár elhagyta az autót, próbáltak fedezékbe húzódni, de a túl közeli robbanások miatt inkább visszafordultak. Ekkor ismét tüzet nyitottak az autójukra, és Bohomaz súlyosan megsérült. Ponomarova a férjét a kocsi mögé vonszolta, törölközőket tekert a sebeire, hogy elállítsa a vérzését.

Az orosz katonák mintegy 30 méterre állomásoztak a házaspár autójától, így az ukrán csapatok számára túl veszélyes lett volna a pár kimenekítése. Ezért aztán a drónnal próbáltak meg segíteni rajtuk: a visszatérés után feltöltötték a drónt, egy fehér lapot ragasztottak rá, amire azt írták, hogy „Kövess!”, aztán visszarepültek vele a helyszínre.

Ponomarova meglátta a feje felett keringő drónt, de nem volt biztos benne, hogy melyik oldal eszköze lehet. A nő végül követte a drónt, mert úgy gondolta, ez az egyetlen esélye, hogy segítséget kapjon a sérült férje. Ez a felvétel szerepel Ljubomir Levicki ukrán filmrendező nemrégiben készült „Follow me” című dokumentumfilmjében.

A drón végül az ukrán katonákhoz vezette az útközben aknákat is kerülgető Ponomarovát, de nem sokkal azután, hogy elindult, egy csapat orosz katona gyalogosan közelítette meg az autót, és felkapták a sérült férjét, akit aztán egy közeli árokba dobtak. A férfi csodával határos módon túlélte az esetet, a súlyos sérülései ellenére sikerült kihúznia magát az árokból, és biztonságba bicegett az ukrán állások felé. Kilenc hónappal az eset után Bohomaz még mindig kezelés alatt áll a fejét, a mellkasát és a gerincét ért repeszsérülések miatt.

Lehallgatták az orosz katona telefonbeszélgetését

Az ukrán csapatok szeptemberben szabadították fel Izjumot és környékét, a nyomozóknak ezután volt lehetőségük a jármű és a helyszín törvényszéki vizsgálatára – mondta a CNN-nek Szerhij Bolvinov, a harkivi rendőrség nyomozóosztályának vezetője. (A felszabadult Izjumról szóló helyszíni riportunk itt olvasható.)

A rendőrség hónapokig nyomozott a Ponomarova és férje elleni támadás ügyében, és az összegyűjtött bizonyítékok alapján azt állítják, hogy a 25 éves Klim Kerzsajev parancsnok volt az egyik orosz katona, aki rálőtt a civil pár autójára Izjumnál. A moszkvai Kerzsajev a Nyugati Katonai Körzet 1. páncélos hadseregének 2. motorizált lövészhadosztályában szolgál. Az ukrán hatóságok polgári személy elleni gyilkossági kísérlettel vádolják, ami az ukrán büntetőtörvénykönyv szerint háborús bűncselekménynek minősül.

Szerhij Bolvinov kiemelte, hogy ez csak egy a több száz feltételezett orosz háborús bűncselekmény közül, amelyeket jelenleg is vizsgálnak a harkivi régióban, beleértve az izjumi tömegsírokban talált több száz holttesthez kapcsolódó ügyeket. A csapatában több mint 900 nyomozó dolgozik, a munkájuk nagy része most a háborús bűncselekményekkel kapcsolatos ügyekre összpontosít.

Hozzátette, a kiberrendőrség is folyamatosan gyűjti a bizonyítékokat, például lenyomozták Kerzsajev közösségi médiás fiókjait és telefonhívásait is. Az egyik, káromkodással teli beszélgetésben azt mondta a feleségének, hogy „ma megöltem egy embert”, miután a gyalogsági harcjárművéből tüzet nyitott egy autóra. Közvetlenül ezután visszatért a hétköznapi beszélgetéshez, és arra kérte a feleségét, hogy küldjön egy kis pénzt a telefonjára.

Egy nappal később egy barátjával folytatott telefonbeszélgetésben Kerzsajev megismétli a vallomását, miszerint megölt egy ukránt, és amikor a barátja megkérdezi, hogy milyen érzés volt, azt válaszolja: „a kibaszott autót szétlőtték. Leszarom” – hallható a hangfelvételen, amelyet az ukrán rendőrség a CNN rendelkezésre bocsátott.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!