Egy arcfelismerőt fejlesztő cég szerint kizárt, hogy a lengyel nő lenne Madeleine McCann

2023. március 18. – 18:52

Egy arcfelismerőt fejlesztő cég szerint kizárt, hogy a lengyel nő lenne Madeleine McCann
Balra Madeleine McCann – Fotó: Metropolitan Police / AFP | Jobbra Julia Faustyna Wendell – Forrás: Instagram

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy figyelmet kapott az elmúlt hetekben egy lengyel nő, Julia Faustyna Wendell története, aki azt állítja, hogy ő a 2007-ben háromévesen eltűnt kislány, Madeleine McCann. Egy svájci techcég, az Ava-X arcfelismerő technológiával összevetette a kislány és a nő fotóját, és arra jutott, hogy szinte kizárt, hogy ugyanarról az emberről lenne szó – írja a svájci Blick.

A brit Madeleine McCann egy portugáliai nyaraláson, a család apartmanjából tűnt el 2007-ben, akkor hároméves volt. A kétezres évek egyik legismertebb, azóta is megoldatlan gyerekrablásának ügyében a Sat1 német adó egy éve tényfeltáró dokumentumfilmben gyűjtötte össze az eddig elérhető információkat, ezt ebben a cikkben ismertettük részletesen.

A lengyel nő történetével több probléma is van: nem annyi idős, mint amennyi a 2007-ben háromévesen eltűnt brit lány lenne, a különös ismertetőjele „kifakult”, és bevallottan szétesett korábban a pszichéje – mégis egymillió követőt szerzett, és a világsajtóba is bekerült a bombabejelentésével. A családja pár napig csendben figyelte az ügyet, majd egy súlyos állításokkal tűzdelt, aggódó közleménnyel jöttek elő.

Az Ava-X eredménye is azt erősíti, hogy a nő állítása nem igaz. A cég fogta az arcpárosító technológiáját, amelyet rendőrségi ügyekben, bűnügyek elkövetőinek az azonosítására, illetve civil szervezetekkel együttműködve, eltűnt vagy örökbefogadott gyerekek szüleinek a megtalálására szoktak használni, és ráeresztette McCann és Wendell fotóira. Először a lengyel nő gyerekkori és felnőtt fényképét hasonlították össze, itt meg is állapították az egyezést. A képeit az eltűnt lány fotójával összehasonlítva azonban már más eredményt kaptak.

„Gyakorlatilag lehetetlen, hogy a fiatal lengyel nő Maddie lenne”

– mondta az Ava-X vezetője, Christian Fehrlin, hozzátéve, hogy 100 százalékban soha semmit nem lehet kizárni, de ahhoz elég pontos a szoftver, hogy 90 százalék fölötti bizonyossággal állítsa: a két ember nem azonos. „Megspórolhatják a DNS-tesztet” – tette hozzá, arra utalva, hogy Wendell beleegyezett, hogy DNS-vizsgálattal ellenőrizzék az állítása igazságtartalmát.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!