Orbán Viktor Törökországba utazik, ahol tovább építi a magyar–türk kapcsolatokat

2023. március 15. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök Törökország fővárosába, Ankarába utazik a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozójára – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Azerbajdzsán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán, Törökország és Magyarország vezetői Ilham Alijev azeri elnök kezdeményezésére tartanak rendkívüli csúcstalálkozót csütörtökön, melynek legfontosabb témája a februári törökországi-szíriai földrengés és humanitárius következményeinek kezelése lesz.

A csúcstalálkozó napján Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat is folytat több türk tagállam elnökével.

Magyarország szoros kapcsolatokat ápol a Türk Államok Szervezetével. Legutóbb két hónapja járt Budapesten a szervezet főtitkára, Kubanicsbek Ömüralijev.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt mondta: az orosz–ukrán háború nyomán kialakult helyzet felértékeli az együttműködést Európa és Közép-Ázsia között. „Ezért is fontos és előnyös Magyarország részvétele a Türk Államok Szervezetének munkájában, ami a gazdasági növekedés fenntartását is segíti” – tette hozzá. Szerinte Magyarország számára a Türk Államok Szervezetében betöltött megfigyelői pozíció kifejezetten hasznos. Budapesten jön létre például a TÁSZ Aszálymegelőzési Intézete.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!