Az amerikai hírszerzés szerint nem valószínű, hogy Oroszország idén jelentős nyereséget ér el

2023. március 9. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország valószínűleg nem fog jelentős nyereséget elérni idén Ukrajnában – állítja az amerikai hírszerzés. Avril Haines, a nemzeti hírszerzés igazgatója szerint inkább kimerítő háború várható. Ugyanakkor Vlagyimir Putyin még mindig úgy véli, hogy az idő az ő oldalán áll, írja a Guardian.

Az értékelésben nem szerepelt az, hogy Ukrajna a tavasszal tervezett ellentámadásakor visszavehet-e területeket. Haines szerint ez több tényezőtől függ, például attól, hogy az ukrán csapatok mennyi veszteséget szenvednek el addigra.

„Jelenleg egy őrlődő, kimerítő háború zajlik, amelyben egyik fél sem rendelkezik határozott katonai előnnyel”

– mondta Haines a szenátus hírszerzési bizottságának nyílt ülésén.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg arra figyelmeztetett, hogy a keleti fronton lévő, régóta ostromlott Bakhmut városa néhány napon belül eleshet. Haines az orosz előrenyomulást „fokozatosnak”, Bakhmutot pedig „nem különösebben stratégiai célpontnak” minősítette.

A hírszerzés szerint az oroszok személyzeti és lőszerhiánnyal küzdenek, a katonai veszteségük működési zavarokat okoz, kimerültek és sok katonát vesztettek.
„Putyin valószínűleg jobban megérti, hogy a hadserege milyen határokat képes elérni, és úgy tűnik, hogy egyelőre szerényebb katonai célokra összpontosít” – mondta Haines. Ezért szerinte az elkövetkezendő időszakban az oroszok átállhatnak arra, hogy az eddig megszerzett területeiket megvédjék.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!