A brit hírszerzés szerint a frontra látogató orosz védelmi miniszter videóival a Wagner-vezérnek akarhatott visszavágni a Kreml

2023. március 8. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre élesebb a konfliktus az orosz zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin és a Kreml között – áll a brit védelmi minisztérium napi jelentésében.

A múlt hét végén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az ukrajnai frontra látogatott. Sojgu az egyik haderőcsoport egységének irányítóállását látogatta meg, ahol meghallgatta a parancsnok jelentését és kitüntetéseket is kiosztott a katonáknak.

A látogatás azért volt meglepő, mert a háború kezdete óta nagyon ritkán fordul elő, hogy orosz tisztviselők látogatást tesznek a fronton.

A brit hírszerzés azt írja, „reális az esélye”, hogy a védelmi miniszter utazásáról szóló videókkal a Kreml a Wagner-vezér Prigozsinnak akart visszavágni, aki jelentős mennyiségű időt tölt a frontvonalon a zsoldosok társaságában, és rendszeresen posztol magáról videókat is a közösségi médiában.

„A Wagner nagy horderejű vitában áll az orosz védelmi minisztériummal, és Sojgut feltehetően érzékenyen érinti, hogy Prigozsinhoz hasonlítják-e” – áll a jelentésben.

A védelmi miniszter látogatásáról készült felvételeken egyébként csak egy vezérezredes jelent meg, Rustam Muradov, aki a vuhledari szektorért felelős. „Egy olyan területért, ahol több támadás is kudarcot vallott az elmúlt három hónapban”.

A brit hírszerzés szerint ez jelezheti a dilemmát is, hogy „megkísérelnek-e egy újabb Vuhledar elleni támadást, vagy inkább támogassák az intenzív harcokat északabbra, Bakhmut és Kremina közelében”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!